Valér
4 °C
8 °C

Keressen pénzt lottónyertesként!

2005.07.06. 08:39
Mit csináljon 2,3 milliárdos nyereményével a lottóötös nyertese, ha jól akarja befektetni pénzét? Ha biztosra akar menni, állampapírt vagy ingatlant vesz, ha kockáztatni is hajlandó, részvényeket érdemes vennie. Ennyi pénzből Mol- vagy OTP-részvények százezreit veheti, és akár havi százmilliós hozamot is elérhet.
Nem is olyan sok pénz az a 2,3 milliárd forint, amelyet június 18-án nyert meg az a lottózó, aki a 18, 35, 56, 88, 90 számsornak köszönhetően Magyarország harmadik legnagyobb lottónyereményét vihette haza. Az egészen pontosan 2 302 041 279 forintos összeget látva az ember könnyen arra gondol: ennyi pénz elég ahhoz, hogy tulajdonosának soha nem kelljen dolgoznia. Valójában azonban jól meg kell néznie, mibe fekteti a pénzét, hogy az valóban biztos megélhetést kínáljon neki.

Évente 170 milliós betétkamat

Az egyszerűség kedvéért úgy számolunk, hogy a szerencsés lottózó nyereménye minden forintját befekteti, vagyis nincsenek komoly adósságai, nem fizet be világkörüli útra, nem vásárol luxusautót, luxuslakást, és a családjában, barátai között sem oszt szét néhány tíz- vagy százmillió forintot.

A legegyszerűbb választás az, ha valaki mind a 2 302 041 279 forintot lekötött bankbetétben - vagyis bankbetétekben - helyezi el. Az éven belüli lekötésekre évi 6,5 százalék, a legalább egyévesekre 7,5 százalék körüli kamatot adnak a pénzintézetek. Vagyis egyéves lekötés esetén 172,6 millió forintnyi kamatra számíthatunk, ami havi 14,4 millió forintot jelent.

Ez ugyan nem hangzik rosszul, ám figyelembe kell venni, hogy ezt a megoldást választva a tőként - a befektetett 2 302 041 279 forint - nem növekszik. Az infláció - még ha annak mértéke 2006-ban valóban csak 2 százalék lesz - és a betétkamatok várható csökkenése miatt ennek a tőkének az értéke folyamatosan csökkenni fog, ha a teljes kamatot felélné a lottóötös nyertese. Valójában célszerű lenne csak a kamatos kamatot felhasználnia megélhetéséhez.

A 172,6 millió forintnak egy évvel később - 7,5 százalékosról 6,5 százalékosra csökkenő kamatszinttel számolva - még mindig 11,2 millió forint a kamata, vagyis mai árakon számolva havi 930 ezer forintja lesz a lottónyertesnek a megélhetésre. Ez egy igen tisztes szép summa, amennyiért talán már a milliárdos ellenére is megéri takarékosnak lenni egy kis ideig.

Az állampapír kicsivel többet hoz

Ha valaki a betétek által kínált kamatoknál magasabb hozamra vágyik, de biztonságosan szeretné befektetni a pénzét, annak állampapírok vagy ingatlanok vásárlását lehet ajánlani. Bár a magyar állam által kibocsátott lakossági állampapírok - Kincstári Takarékjegy és Kamatozó Kincstárjegyek - hozama mindössze évi 6-6,25 százalékos, ennél természetesen kedvezőbb áron is vásárolhatunk állami kibocsátású értékpapírt.

A Magyar Államkötvény 2010/B elnevezésű papír fix 6,75 százalékos, a 2015/A sorozat ugyancsak fix 8 százalékos kamatot ígér. Ez utóbbi azt jelenti, hogy 2015-ig minden év február 12-én 8 százalékos, vagyis 184 millió forintos kamat üti a markunkat, ha ezt betétben helyezzük el, 11,9 millió forintos évi, vagyis nagyjából egymilliós havi kamatos kamattal számolhatunk.

Luxuslakásból csak néhányra futja

Bár nehezebben számszerűsíthető, ám ennél is komolyabb hasznot ígér az, ha a nyertes ingatlanba fekteti be a pénzét. Elsősorban luxuslakások vásárlása ajánlható, ingatlanpiaci szakértők szerint ugyanis ezeknek az értéke a következő években az átlagos lakásárakat meghaladó mértékben növekszik majd, ráadásul árarányosan is jobb áron adhatók bérbe, mint az átlagos lakások.

Ha új építésű, exkluzív kivitelezésű lakásokat szeretnénk venni a lottónyereményből, még inkább megerősödhet bennünk, hogy nem is olyan sok a 2,3 milliárd forint. Ha például egy új építésű panorámás ikerházat vennénk Budán, a Remetehegyen, 1000 négyzetméteres összközműves telken, azért 276 millió forintot kellene kifizetnünk. Ebben a négyszintes ikerházban 8 háló-, 4 nappali és 4 fürdőszoba, valamint 6 garázs van, riasztóval és videós kaputelefonnal, kertjét öntözőautomatikával és kerti díszkivilágítással is felszerelték. Ami befektetési szempontból fontos: a házat egymillió forintért lehetne bérbe venni, vagyis tulajdonosként is ennyit lehet elkérni érte.

Ilyen árú házból mindössze nyolcat vehetne a lottónyertes, igaz, még maradna 94 millió forintja. A nyolc ikerház - feltéve, hogy lenne nyolc ugyanilyen ingatlan - havi 8, évi 96 millió forintos bevételt eredményezne. Ez a hozam látszólag kevesebb mind a betét-, mind az állampapír-kamatoknál (172 és 184 millió forint). Ha azonban figyelembe vesszük, hogy itt nem kell félretenni kamatos kamatra, mert azt a lakás értéknövekedése jelenti, már akkor is sokkal kedvezőbb ez a befektetés, ha a havi 8 millió felét elteszi az ingatlanok későbbi felújítására, korszerűsítésére - a maradék 4 millió is négyszerese a kamatokon kereshető összegnek.

Ráadásul nemcsak 276, hanem már 78 millió forintért is vehetünk olyan Szilágyi Erzsébet fasori 125 négyzetméteres luxuslakást, amelyet 500 000 forintért lehet kiadni. Ilyen áron már 29 lakáshoz juthatunk - igaz, ekkor csak 40 milliónk marad -, és ha mindegyiket kiadjuk, máris havi 14,5 millió forintos bevételt könyvelhetünk el. Ez éves szinten már 174 millió forint, ami nemcsak a kamatos kamatokkal, hanem a betétben vagy állampapírban elhelyezett tőke kamataival is versenyképes.

Havi százmilliós hozam

A kalandokra fogékony lottónyertes bátran elkezdhet tőzsdézni is, különösen annak figyelembe vételével, hogy a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt napokban többször is történelmi csúcson zárt, és áttörte a 19 000 pontos határt is. A tőzsdei befektetések extra hozamokat kínálnak - persze azzal a kockázattal, hogy akár a teljes 2,3 milliárd forint elvész.

A 2,3 milliárd forintból 17 500 forintos árfolyammal számolva nagyjából 131 ezer Mol-részvényt, 7100 forintos árfolyamon 324 ezer OTP-papírt lehetne venni. Leglátványosabban MTelekomból lehetne bevásárolni, 900 forintos árfolyamon akár 2 millió 550 ezer Matáv-részvényt is vehetne. A legdrágább névértékű blue chip részvényből, a Richterből 31 500 forintos árfolyamon 73 ezer darabot lehetne venni.

Bár a tőzsdén az eddigi hozamok semmire nem jelentenek garanciát, az azért figyelemre méltó, hogy a Mol a múlt évet 12 170 forinton zárta, így az, aki ez év elején vette az olajtársaság papírjaiból, félév alatt csaknem 44 százalékos hozamot ért el - a 2,3 milliárd 44 százaléka meghaladja az 1 milliárdot, ami havi 167 millió forintot jelent. Hasonló nagyságrendű nyereséget hozott félév alatt a Richter: az év végi 22 700 forintos árfolyamnál a mostani 39 százalékkal jobb, ami a 2,3 milliárd befektetése esetén 891, tehát csaknem havi 150 milliót eredményezett volna.

Az OTP 5570 forinttal zárta a múlt évet, a banki papírok így hat hónap alatt 27,5 százalékot fialtak tulajdonosaiknak. Ez 2,3 milliárd forint befektetése esetén 633 millió, vagyis havi 105,5 millió forintos hozamot jelentett. Az MTelekom az év végét még Matávként 865 forinton zárta, így hiába a több millió darab részvény, mindössze 4 százalékot hozott fél év alatt. Ha az év elején a 2,3 milliárdért a távközlési cég részvényeiből vásárolunk be, mindössze 92 millió - vagyis havi 15 millió - forint lett volna a hozam.

Segít a bank

A lottónyertes természetesen akkor jár legjobban, ha szakértőhöz fordul kérdésével: mihez is kezdjen a 2,3 milliárd forinttal. A legtöbb pénzintézetben működik privátbanki szolgáltatás, és noha több helyről is kértünk ajánlatot, végül csak a Kereskedelmi és Hitelbanktól (K&H) kaptunk választ kérdésünkre.

A K&H szakértői egy olyan portfoliót állítottak össze, amelyben kilenc különféle befektetési lehetőség szerepel. A csomagban 30 százalékot szentelnek devizaopciós ügyleteknek, 25 százalékot rövidlejáratú állampapíroknak és pénzpiaci befektetéseknek, 12 százalékot bankjuk magyar részvényeket tartalmazó alapjának. A pénz további 33 százalékát ingatlanpiaci alapokban, európai és amerikai részvényekbe és vállalati kötvényekbe, valamint tőke- és hozamgaranciát nyújtó részvényalapokba fektetnék.

Ha valaki minden pénzét ez utóbbi, úgynevezett tőkegarantált konstrukcióba fekteti, akkor a tőkegaranciáért cserében egy kisebb részt áldoz a hozamából. Ennek köszönhetően úgy részesedhet a hazai vagy a világ tőzsdéinek teljesítményéből, hogy közben nem vállalja fel a tőkevesztés kockázatát. A világ legnagyobb tőzsdéinek papírjaival foglalkozó alap évi 15,8 százalékos garantált hozamot nyújt a befektetőnek. Ez 2,3 milliárd forint esetén 364 millió forintot jelent. Ha az éves betétkamat szintjének megfelelő 170-180 millió forintot vissza is forgatja a befektetésbe, még akkor is marad több mint 180 vagyis több mint havi 15 millió forintja.

Végül, ha más ötlete nincs, a lottóötös nyertese vehet magának néhány lottószelvényt. Az ötöslottóban egy alapjáték 175 forintba kerül, vagyis 13 154 521 darab szelvény megvásárlására elég a 2,3 milliárdos nyeremény. Igaz, az korántsem garantálható, hogy ennyi szelvényből sikerülne újabb telitalálatot elérni - ahhoz ugyanis több mint negyvenmillió variációt kellene megjátszani. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg a most várható főnyeremény mindössze 177 millió forint - vagyis jó pár halmozódást meg kell várni, ha a 2,3 milliárd forintosnál nagyobb nyereményért akar kockáztatni.