Bernadett
-2 °C
4 °C

Gáztámogatás: az APEH sem tudja, hogyan számoljunk jövedelmet

2006.11.27. 11:56
Hogyan kell kiszámolni a gázfogyasztás támogatásához a jövedelmet? - akárcsak olvasóink, mi is ezt szerettük volna megtudni az adóhivataltól. De egyelőre hiába: az APEH sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint még tanulmányozzák a rendeletet. Az evások különösen tanácstalanok lehetnek, ha nem egy teljes negyedév jövedelmével kell elszámolniuk, de az egyéni vállalkozóknak is van okuk bizonytalanságra. Pedig a jogszabály szerint péntektől már beadhatók az igénylések.

A gázfogyasztás támogatásáról szóló rendelet szerint az igénylés benyújtása előtti három hónap nettó jövedelme alapján kell kiszámolnunk a havi egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet, hogy kiderüljön: jár-e gázfogyasztási támogatás vagy sem. A három havi jövedelem kiszámítása azonban korántsem olyan egyszerű feladat, mint első látásra tűnik.

Mi a jövedelem?

Az egyéni vállalkozók számára kérdéses például, hogy mi számít jövedelemnek: az egyéni vállalkozóként számla ellenében szerzett és lekönyvelt vállalkozói bevétel, vagy az önmagának mint foglalkoztatottnak fizetett összeg. Ha utóbbi, akkor az új gáztámogatási rendszer nagy nyertesei az egyéni vállalkozók lesznek, hiszen többségük minimálbéren foglalkoztatja önmagát.

De ha mégsem minimálbéren jelentette be magát egy vállalkozó, akkor is megteheti, hogy az igénylés beadása előtti hónapokban annyival csökkenti saját bérét, hogy jogosult legyen támogatásra. Ezt természetesen az önmagukat társas vállalkozásban foglalkoztatók is megtehetik, így nekik szintén nem jelenthet problémát, hogy megkapják a legmagasabb összegű támogatást.

Ha mégsem a vállalkozóként önmagától kapott bér, hanem a teljes vállalkozói jövedelem számítana - a rendelet szövege ebből a szempontból nem egyértelmű -, akkor is lehet trükközni, például a kiadott számlák dátumozásával. A jogszabály ilyen értelmezése a negyedéves bevallást készítő evás vállalkozók helyzetét - valamint az adóhivatalnak az ő ellenőrzésüket - nehezítené meg akkor, ha nem egy teljes negyedév három hónapjának jövedelmét kellene kiszámolniuk.

Az adóhivatalban még olvasnak

Azt, hogy a vállalkozóknak mit kell elszámolniuk jövedelemként, az adóhivataltól szerettük volna megtudni. Az APEH sajtóosztályán azonban azt közölték: nem tudnak mondani semmit, a hivatal vezetői ugyanis még tanulmányozzák a rendeletet. "Az adóhivatal a szakértők megfelelő tájékozódását követően, várhatóan a hét közepén alakítja ki állásfoglalását a jövedelemszámítás módjáról" - mondták a sajtóosztályon.

Az adóhivatali állásfoglalás így biztosan megjelenik még az előtt, hogy megkezdhetnénk az igénylőlapokat beadni, azt ugyanis december 1-jétől lehet postára adni vagy személyesen bevinni az államkincstár ügyfélszolgálataira. Bár volt olyan olvasónk, akinek a kincstárnál azt mondták: meg kell várnia a hivatalos igénylőcsomagot, és az abban lévő, postafiókcímre szóló válaszborítékban kell elküldenie igénylését, az Index kérdésére a kincstárnál azt mondták: nem kerül hátrányba, aki nem arra a postafiókra, hanem a kincstár más levélcímére küldi vagy az ügyfélszolgálatra személyesen viszi be az igénylést.