Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Holnap gázáremelés

2003.10.14. 12:17
Átlagosan 16,4 százalékkal drágul holnaptól a nem lakossági nagyfogyasztók által felhasznált földgáz ára. Egy kormánydöntés értelmében ebben az évben az önkormányzatok, alapítványok és egyházak közfeladatot ellátó intézményeit kompenzálja az állam.
Szerdától átlagosan 16,4 százalékkal drágul a nem lakossági nagyfogyasztók által felhasznált földgáz ára. A kormány szerint ezzel a gazdasági racionalitásokat tükröző, a piaci követelményeknek és az uniós előírásoknak megfelelő árrendszer alakulhat ki.

Emelkedhetnek az árak

A gáz árának emelése közvetlenül nem érinti a lakosságot. A kisfogyasztók ugyanis október elejétől kompenzációt kapnak az államtól. Eszerint az 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztók 2,7 forinttal, az 1500 és 3000 köbméter között fogyasztók pedig 1,8 forinttal fizetnek kevesebbet köbméterenként.

Közvetve mégis megérezheti a lakosság is a drágulást. A fogyasztói kosárban ugyanis a gáz súlya két százalék. Így ez a termelői árindexet növeli, és a vállalkozások költségeit emeli. Az emelés indirekt módon jelenik majd meg a fogyasztói árakban.

Az októbertől érvényes kompenzáció mintegy 0,1 százalékponttal csökkenti az inflációt, majd a januári lakossági emelés várhatón 0,1 százalékponttal növeli.

A közintézményeket kompenzálják

Az emelést ebben az évben a közintézmények esetében a költségvetés kompenzálja, mégpedig abból a mintegy 3 milliárd forintból, amelynek forrása a Mol Rt. által befizetett, előre nem tervezett bányajáradék-többlet. A központi költségvetési szervek, valamint a helyi önkormányzatok az eredetileg 2003-ra tervezett gázárköltségük arányában részesednek ebből a keretből.

Ebbe a körbe beleértendők az egyházak, illetve alapítványok által működtetett, üzemeltetett olyan intézmények is, amelyek közfeladatokat látnak el.

Gál J Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint jövőre szintén rendelkezésre áll mintegy 3 milliárd forintos keret a Magyar Fejlesztési Bank keretén belül, amely pályázati úton igénybe vehető, és arra szolgál, hogy energiaracionalizálási programokat finanszírozzon, és hozzájáruljon a közintézmények költségeinek fedezéséhez.

A gázáremelés 15 milliárddal csökkenti a Mol gázüzletágának idei veszteségét. A teljes veszteség azonban ezzel együtt is meghaladja a 20 milliárd forintot, főként a lakossági gázárkompenzációra bányajáradék címén elvont 17 milliárd forint miatt.