Dübörög a gazdaság

2006.06.09. 10:34
Magyarország bruttó hazai terméke 2006 I. negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptári hatás kiszűrésével a növekedési ütem 4,4 százalék. A növekedést leginkább az ipari termelés és az export vezérelte, a háztartások fogyasztásának bővülése alatta maradt a GDP gyarapodási ütemének.

A magyar gazdaság teljesítményének változása hosszabb időszakot tekintve követi a világgazdaság tendenciáját. A magyar GDP növekedési üteme az utóbbi negyedévekben kissé csökkenő mértékben, de továbbra is jelentősen (az első negyedévben 2 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét - adta közre a KSH.

Az első negyedévben 4,6 százalékos volt növekedés: tavaly (az előző évhez hasonlítva) az első három hónapban csak 3,2 százalékos volt a bővülés, de a 2004-es, 5,4 százalékos rekordtól eltekintve a mostani növekedés a legnagyobb az elmúlt öt évben (2001-ben ugyancsak 4,6 százalék volt az első negyedévi adat).

Húz az ipar

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 8,1 százalékkal növekedett. Az ipar hozzáadott értéke 10 százalékkal emelkedett a feldolgozóipar jelentős teljesítményének (11,5 százalék) köszönhetően. A feldolgozóipari ágazatokon belül legnagyobb mértékben a gépipar hozzáadott értéke nőtt. Az építőipar teljesítményében (5,1 százalék) továbbra is az út- és autópálya-építések játszották a legnagyobb szerepet. A mezőgazdaság teljesítménye viszont mintegy 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2006 I. negyedévében 3,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ág hozzáadottérték-növekedése (4,5 százalék) volt a legjelentősebb, a jármű-, üzemanyag- és kiskereskedelem teljesítményének köszönhetően. A szállítás, posta, távközlés nemzetgazdasági ág 4,3 százalékkal bővült, amiben a távközlés teljesítménynövekedése játszotta a döntő szerepet. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 4,2 százalékkal nőtt, továbbra is a pénzügyi tevékenység jelentős bővülése következtében.

A fogyasztás kevésbé dominál

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása 2,2 százalékkal, a közösségi fogyasztás 0,7 százalékkal nőtt, így a végső fogyasztás 2,0 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 9,7 százalékot tett ki. Összességében a belföldi felhasználás 1,4 százalékkal emelkedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export dinamikusan növekedett (18,2 százalék). Az import ennél kisebb - de a múlt évben mért negyedéves növekedési ütemeknél magasabb - mértékben, 14,2 százalékkal emelkedett, miközben folytatódott a cserearány-romlás.

Javul a külkereskedelmi egyensúly

2006. január-áprilisban - előzetes adatok szerint - a kivitel értéke 4528 milliárd forintot, a behozatalé 4742 milliárd forintot tett ki. Az export forintértéke 21, az importé 19 százalékkal nőtt 2005 első négy hónapjához képest. Euróban számolva a kivitel 16, a behozatal 14 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 214 milliárd forint (842 millió euró) volt, ami 16 milliárd forinttal (90 millió euróval) kevesebb a megelőző év azonos időszakára számított értékhez képest.  • Hírek
  • Személyi kölcsön