Eleonóra
-1 °C
2 °C

Erős forint a bizonytalanság ellenére

2005.10.03. 02:26
Az államháztartási hiány elszámolásával kapcsolatos bizonytalanság és a kamatok folyamatos csökkentése ellenére a forint erős, állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
A GKI prognózisa szerint a magyar gazdaság a 2005. első negyedévi lassulás után dinamikusabban fejlődik, várhatóan gyorsan emelkednek a reálkeresetek, és a külső egyensúly is jelentősen javul.

Az eurózóna bruttó hazai terméke az idén mintegy 1,6 százalékkal, a magyar gazdaságé - főleg a vártnál is dinamikusabban javuló külgazdasági teljesítmény következtében - mintegy 3,9 százalékkal bővül.

A GKI szerint a foglalkoztatás az iparban, a mezőgazdaságban és a költségvetési szektorban mérséklődik, az üzleti szolgáltatásokban és az építőiparban nő, összességében így nem változik.

A munkanélküliség az év átlagában 7 százalékos lesz, magasabb az előző évekénél. Az idén június-augusztus végén 7,2 százalék volt, tavaly egész évben 6,3 százalékot tett ki.

A GKI előrejelzése szerint a bruttó átlagkereset 9 százalékkal nő 2005-ben, míg tavaly 6,1 százalékkal, az idén az első hét hónapban 10,4 százalékkal bővült. A bruttó kereset főleg az év elején, a költségvetési szférában emelkedett kiugróan a tavalyi 13. havi bér januári kifizetése miatt.

Az év egészében 9 százalékos - az üzleti szektorban 7-8, a költségvetésiben 10-11 százalékos bővülésre számít a GKI. Mivel a nettó kereset ennél gyorsabban nő, a reálbér 6 százalékkal emelkedik.

A nettó megtakarítási ráta - a lakossági hitelállomány lassuló növekedése miatt - érzékelhetően, a GDP mintegy 4 százalékára emelkedik, de így is alacsony marad. A lakosság fogyasztása mintegy 3,3 százalékkal nő.

A prognózis szerint a beruházások dinamikusan, mintegy 8 százalékkal bővülnek, ami csaknem megegyezik a tavalyi mértékkel, akkor 7,9 százalékot tett ki. Az idén az első félévben a növekedés 8,3 százalék volt.

Az infláció a tavalyi - adóemelés okozta - átmeneti megugrás után tavasszal rohamosan csökkent, az év végéig 3,5-4 százalék között ingadozik. A GKI szerint átlagosan 3,8 százalékos infláció várható, szemben a tavalyi 6,8 százalékkal. Az idén az első hét hónapban a fogyasztói árak emelkedése 3,7 százalékot tett ki.

A prognózis szerint a javuló nemzetközi megítélés, a tőkebeáramlás, és a hazai gazdasági szereplők euróban történő nagyarányú hitelfelvétele következtében a forint folyamatosan erős. A jelentés 247 forintos átlagos euró árfolyammal számol. Az alapkamat szeptember végén 6 százalék volt, az év végére 5,75 százalék valószínű - áll az előrejelzésben.

Az államháztartási hiány az EU módszertana szerint a 2004. évi 5,4 százalék után idén a GDP 6 százaléka környékén lesz. A GKI szerint a helyi önkormányzatok nélkül a hiány az idén 1.100-1.400 milliárd forintot tesz ki pénzforgalmi szemléletben. Tavaly 1.284,1 milliárd forint volt.

A külkereskedelmi áruforgalom deficitje a tavalyi mintegy 4 milliárd euróról 3 milliárdra esik, mivel a kivitel gyorsabban bővül, mint a behozatal. A prognózis szerint a kivitel az idén 12, a behozatal 9 százalékkal bővül.

A jövedelem-mozgásokban jelentős, a Magyarországon befektetett külföldi tőkével arányos deficit keletkezik. A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya az első félévben 2,9 milliárd euró, a tavalyinál 0,7 milliárd euróval kevesebb volt, és az év egészében is kisebb lesz a 2004. évinél. A nettó külföldi adósság így is növekszik.