Sára, Márió
2 °C
6 °C

Golfpályát építenek Zalában az írek

2006.01.22. 12:55
Az ír befektetők Zala megyében kívánják felépíteni 25 milliárdos golfpályájukat a hozzá tartozó extrákkal. Lakások akár hetvenmillióért a zöld gyep és a gyógyfürdők közelében.

Egy ingatlanbefektetési konzorcium azt tervezi, hogy 100 millió euróért (25 milliárd forintért) lakóépületekkel megerősített golfközpontot épít Délnyugat-Magyarországon, írta meg az Unison hírportál.

Zalában lesz

A projekt részleteiről még nem sokat tudni, a pontos számok a következő hetekben lesznek nyilvánosak, mindenesetre az már biztos, hogy Zala megyében lesz a komplexum.

A bajnokságok megrendezésére is alkalmas golfpálya tervezéséért a nagy rutinnal rendelkező Robert Trent lesz a felelős, de a sportlétesítményen kívül gyógyfürdőt, borászatot és boltok is fel kívánnak építeni. A beruházás részeként luxuslakásokat építenek a pálya mellé, ezeket 175 ezer eurótól 300 ezer euróig (45-75 millió forintig ) kínálják majd a vásárolóknak. Utóbbiakban két hálószobát találnak majd a lakók, a kilátás pedig a golfpályára nyílik majd.

A befektetők között megtalálható a Carr Golf is, Marty Carr cége, akinek az apja, Joe Carr Írország leghíresebb amatőr golfosa volt.

Golfkedvelő csehek

A fejlődő golfpiacokon, így Kelet-Európában is sokkal inkább a személyes érdeklődés, semmint a várt haszon motiválja a golfcentrum-fejlesztéseket. A KPMG tanulmánya szerint a pályaépítők jelenleg kedvező helyzetben vannak, hiszen a szegmens folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben Európában, sőt, a kereslet gyorsabban bővült mint a kínálat.

A gyorsan fejlődő kelet-közép-európai országokban Csehországnak van a legtöbb, szám szerint 52 pályája. Magyarországon, Szlovéniában és Lengyelországban összesen 30 ilyen létesítmény működik.

Nálunk olcsó

Elsősorban a viszonylag olcsó, szélesebb tömegek számára is megfizethető pályák kialakítása segítheti a játék további elterjedését. A nagyobb ütemű fejlődés útjában alighanem a bürokrácia áll, hiszen fejlesztők szerint régiónkban a legnagyobb nehézséget az engedélyek beszerzése jelenti, ezzel szemben a kivitelezés igen olcsó. A KPMG szerint egy-egy 18 lyukú pálya megépítésének költsége Kelet-Európában 1,25 millió euró körüli összeg, ugyanez a Közel-Keleten 6,14 millió euróba kerül.

A golfozók számát illetően valóban jelentős növekedésről számolt be a Magyar Golfszövetség (MGSz), igaz, a bázis rendkívül alacsony volt. Jelenleg ugyanis a regisztrált játékosok száma 1,2 ezer főre tehető, míg 3 ezren vannak azok, akik rendszeresen golfoznak. Utóbbiak száma azonban öt éve még csupán másfél ezer körül mozgott - nyilatkozta Fucskó Tünde, a szervezet főtitkára. Ez a létszám - becslések szerint - körülbelül 600 millió forint éves bevételt hoz csak a kluboknak, s legalább ugyanennyit a szállodáknak és éttermeknek.

A MGSz internetes oldala szerint itthon hat 18 lyukas pálya van, míg 9, valamint 6 lyukú pályából összesen öt működik, ezek döntő részét a kilencvenes években építették fel.