Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyurcsány meggyengült, a reformok leállnak

2007.06.22. 10:51
Gyurcsány kormányátalakítása, illetve a szocialista párt erős emberének, Kiss Péternek pozícióba ültetése újabb jel arra, hogy az MSZP elfáradt a reformokban – olvasható a Goldman Sachs legfrissebb elemzésében.

Kiss Péter kancelláriaminiszterként Gyurcsány helyettese lesz, aki 2004-ben még a mostani miniszterelnök alternatívájának számított. Ez pedig azt jelentheti, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciói meggyengültek a párton belül – hívják fel a figyelmet az elemzők.

Fokozatos leállás

A mélyebb strukturális reformok 2008-ban fokozatosan leállnak, hiszen a 2010-es választások egyre közelebb lesznek – véli a Goldman Sachs, aki csak az egészségügyi reform területén látja esélyét, hogy bizonyos formában folytatódhat az átalakítás, illetve a nyugdíjrendszer néhány paraméterének módosítását tartja még elképzelhetőnek.

Ugyanakkor utóbbi területen mélyebb változtatásokat már nem hajt végre a kormányzat. Jelentősen csökkent az adóreform esélye, és a felsőoktatásban sem lesz már mélyebb átalakítás – latolgat a Goldman Sachs.

Ugyanakkor a reformok és a fiskális kiigazítások között különbség van, figyelmeztet a bankház, amely utóbbival kapcsolatban optimista. Az idén a hivatalos 6.4 százalékos GDP-arányos deficit előrejelzésnél is kisebb lehet a hiány, míg jövőre – az ingatlanadó bevezetésétől függetlenül – tovább csökkenhet ez a mutató a londoniak szerint.

Homály 2009-től

A 2008 utáni évek már homályosak. Mindenesetre a Goldman nem számít arra, hogy a 2006-oshoz hasonló lazításra kerülne sor a választások előtt. Egyrészt a piac egy ilyen eshetőségre most sokkal érzékenyebb, másrészt az addig meghozott fiskális szabályok megakadályozzák a hiány túlzott elszállását. 2009-2010-ben stagnálhat vagy enyhén emelkedhet a hiány 2008-hoz képest.

A bankház latolgatta az ellenzék népszavazási kezdeményezésének hatásait is. Az elemzők egyelőre annak látják nagyobb esélyét, hogy az ellenzék sikerre viszi a kezdeményezést, ami előrehozott választásokhoz nem, de a miniszterelnök-cserére vonatkozó igények felerősödéséhez vezethet.