Tekla
5 °C
19 °C

Bõven erõsödhet még a forint

2008.06.27. 16:16
Az elmúlt három évben a forint jócskán elmaradt a régiós devizák felértékelõdésétõl, ez az egyik oka annak, hogy a Goldman Sachs azt várja, jelentõsen erõsödik még a forint. Három hónap múlva 230, egy év múlva 225 forint lehet az euró.

A forint ugyan 4 százalékot drágult az euróhoz képest a legutóbbi nyolc kereskedési napon, ami nagy árfolyamugrás, még ez sem nevezhetõ azonban eltúlzottnak, tekintve a térségi árfolyamtrendhez mért eddigi lemaradást, áll az egyik vezetõ londoni befektetési bank pénteken kiadott elemzésében, amelyben a ház tovább erõsítette rövid távra szóló forintárfolyam-elõrejelzésést, és megerõsítette hosszabb távú, lendületes további felértékelõdést jósló prognózisát.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti felzárkózó piaci összefoglalója ezen a héten jelentõs részben a forinterõsödéssel foglalkozik, megállapítva: az gyorsabb volt a cég által vártnál. A felértékelõdés mértéke azonban még mindig nem szélsõségesen nagy. Ezért a GS londoni elemzõi - jóllehet nem zárják ki valamelyes idõközi korrekció és profitkivétel lehetõségét "egy ekkora mozgás" után - az eddigi 238-ról 230-ra erõsítették a három havi távlatra szóló árfolyam-elõrejelzésüket, és fenntartották a hat havi távlatra adott 230-as, illetve a 12 havi távlatra érvényben tartott 225 forintos prognózisukat.

Jobban is állunk, le is maradtunk

Az elemzés szerint három fõ oka van annak, hogy kívánatos a forint további erõsödése. Az infláció továbbra is probléma, és az MNB-nek az árfolyam "az egyetlen hatékony eszköze" az infláció elleni harcban. Emellett a forint jelentõsen elmaradt a térségre általánosan jellemzõ felértékelõdési folyamattól, és még mindig olcsó a környékbeli valutákhoz képest. Az elemzéshez fûzött grafikus kimutatás szerint, amely a 2005. január 1-jei árfolyamokat veszi 100-nak, a forint jelenleg 105 alatt áll, a szlovák és a cseh korona, valamint a zloty ugyanakkor 120-125-öt meghaladó összehasonlító szinteken jár a Goldman Sachs kalkulációja alapján.

A GS számítása szerint ahhoz, hogy a forint behozza e térségi lemaradását, 220 környékére, vagyis a cég által éves távlatban várt 225-ös euróárfolyamnál is erõsebbre kellene drágulnia. A ház végül felidézi, hogy mind a költségvetési, mind a folyómérleg-folyamatokban jelentõs, alapvetõ javulások zajlottak le, ami azt jelenti, hogy a mûködõtõke-beáramlás jórészt most már fedezi a folyómérleg-hiányt.