Olivér
4 °C
8 °C

Elmaradt a helyreigazítás, napi 20 ezer a bírság

2008.09.24. 13:14
Fogyasztók megtévesztése miatt marasztalt el két céget a GVH, ezen kívül helyreigazításra is kötelezte őket. A cégek nem fizettek. Most napi húszezer forint bírságot kell fizetniük, míg helyre nem igazítják állításaikat.

A GVH 2007 októberében megállapította, hogy a Direct Best Sellers s.r.o. és a DBS Magyarország Kereskedelmi Kft. 2006 januárjától a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak, mikor az általuk forgalmazott testsúlycsökkentő tabletták, valamint férfi potencia javító készítmények hatásáról valótlan tájékoztatásokat tettek közzé. A GVH a Direct Best Sellers s.r.o-t hétmillió, a DBS Magyarország Kereskedelmi Kft-t pedig 31 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. Ezen kívül megtiltotta, hogy a megtévesztő magatartást a két cég a tovább folytassa.

A GVH arra is kötelezte őket, hogy a határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül gondoskodjanak a megtévesztő állítások helyesbítéséről. Ennek keretében a honlapjukon, illetve ugyanazokban a lapokban, amelyekben jogsértő hirdetéseik megjelentek, laponként egy alkalommal a megtévesztő hirdetésekkel azonos terjedelemben a határozatban megjelölt tartalmú tájékoztatást kellett közzétenniük, anélkül, hogy ahhoz megjegyzést, észrevételt fűznének.

Rendelkezéseinek végrehajtását a GVH ezév februárjában indított utóvizsgálattal ellenőrizte. Ennek során kiderült, hogy a honlapon 2007. november 6. és november 13. között elérhető volt egy helyreigazító nyilatkozat, ám ebben nem szerepelt a bírság összege és helytelenül szerepelt a jogsértéssel érintett időszak. A tájékoztatás közzététele után a honlap megszűnt, a DBS vállalatcsoport pedig kivonult termékeivel a magyar piacról.

A nyomtatott sajtóban a helyreigazítást a két cég egyátalán nem jelentette meg. Az azokra vonatkozó megrendelést csak az utóvizsgálat megindulása után adták le a kiadóknál, de előre jelezték, hogy a megjelenésekért nem tudnak fizetni. A kiadók így a megrendeléseket visszautasították.

Mivel a Fővárosi Bíróságnál a kiszabott bírságok felfüggesztésére indított perben a két cég nem csatolt olyan iratokat, amelyek alapján megállapítható lett volna, hogy a 7 és a 31 millió forint befizetése súlyos hátrányt okozott volna számukra, a GVH szerint fizetési nehézsége a vállalkozásoknak nem lehet. Emiatt versenyhatóság úgy döntött, hogy döntésének kézhezvételétől számítva a két vállalkozásnak az első harminc napban napi 20, azt követően a kötelezettség teljesítéséig napi 30 ezer forint végrehajtási bírságot kell fizetnie. A GVH akkor tekinti teljesítettnek a helyreigazító nyilatkozat közzétételére vonatkozó rendelkezését, ha a két társaság fénymásolattal vagy eredeti példánnyal igazolja, hogy valamennyi lapban megjelentette helyreigazítást és ezt a tényt a kiadók megerősítik.

Ha kötelezettségének a két cég nem, vagy csak részlegesen tesz eleget, a GVH a határozat kézhezvételét követő minden hónap végén az addig ki nem fizetett végrehajtási bírságot lejártnak tekinti és azt az APEH közreműködésével behajtja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?