Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány: Az isteni Orbánt vissza kell hozni a földre

2005.07.02. 13:17
A kormány gazdaságpolitikai teljesítménye felveszi a versenyt a korábbi négy év kormányzásával, jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. "Engedtük, hogy a bolondját járassák velünk itt évekig. Engedtük, mert nem szóltunk vissza, hogy ez nem úgy van, barátaim" - mondta a kormányfő, hozzátéve: "az isteni Orbánt vissza kell hozni a földre". A Fidesz felhívta a figyelmet: pénteken emelkedett 1200 gyógyszer ára, és a múlt évben hatvanezer ember vesztette el állását.

"Nem találunk a magyar gazdaságban az adók, árak, bérek, az adójövedelmek centralizációja, az államadósság összes jövedelemre vetített terhei alapján olyan számot, amelynek alapján ennek a kormánynak a teljesítménye a gazdaságpolitikában ne venné fel a versenyt a korábbi négy évvel" - mondta Gyurcsány Ferenc az SZDSZ Országos Tanácsának ülésén.

Gyurcsány nem gondolkodik vereségben
"Egyetlen pillanatig sem foglalkoztat az a gondolat, hogy mi történik velem, ha veszítünk. Nincs ha" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök kijelentette, ha veszítenek sem lesz újra üzletember, "politikus maradok, nincs visszaút". Gyurcsány magát kiszámítható, plebejus demokrata, szociális piacgazdaságpárti politikusnak, ellenfelét, Orbán Viktort alkalmazkodóképes, tekintélyelvű konzervatív, államközpontú piacellenes politikusnak tartja.

Jobbak a mutatók

A mutatók jelentős többségében jobb teljesítmény tapasztalható, a sokat kritizált egyensúly kérdésében pedig azonos a teljesítmény - fejtette ki a kormányfő.

"Itt valakik tönkre akarják tenni a nemzet önbizalmát, lerombolni a hitét, elvenni az örömét közös sikereinknek", azonban a hatalom nem ér annyit, hogy tönkretegye milliók kedvét és apátiába süllyesszen egy országot - idézte Gyurcsány Ferenc beszédét az MTI.

Hamis monológ

"A Nemzeti Konzultációból hamis monológ lett. Elfut egy háziasszony elől, amelynek ahhoz van kellő bátorsága, hogy odamenjen, mond valamit, aztán elfut. Ahhoz van bátorsága, hogyha vitára hívják, akkor azt mondja, hogy a parlamentben kell megtenni, amikor a parlamentbe hívják, azt mondja, hogy a parlament az már régi vacak dolog, ki kell menni az emberekhez" - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány arra utalt, hogy két fideszes képviselő eltávozott budapesti otthona elől, ahol az általuk összehívott sajtóértekezletre betoppant Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége is, illetve Kóka János gazdasági minisztert a vitára hívott ellenzéki szakpolitikusok helyett tüntetők fogadták.

Barátaim

"Engedtük, hogy a bolondját járassák velünk itt évekig. Engedtük, mert nem szóltunk vissza, hogy ez nem úgy van, barátaim" - mondta a kormányfő, hozzátéve: "az isteni Orbánt vissza kell hozni a földre".

Gyurcsány Ferenc beszédében számos gazdasági adatot ismertetett. Elmondta, összesen mintegy 3600 milliárd forinttal növekedett az államadósság, ugyanakkor mintegy 7000 milliárd forintot fordítottak a közalkalmazottak béremelésére, a nyugdíjak növekedésére, a családok támogatására és az otthonteremtésre, jóléti szolgáltatásokra, autópálya-építésre, valamint az állam egyéb működési kiadásaira. Európában Magyarország az ötödik legkedveltebb befektetési célpont.

Orbán: Lomtárba került a jóléti rendszerváltás

Orbán Viktor szerint a fideszes polgári Magyarország programja és az MSZP jóléti rendszerváltása mint cél akár "összefésülhető" is lehetett volna, ha a mostani kormány legalább egyetlen ígéretét betartotta volna: azt, hogy nem változtatják meg ami az előző kormányzat idején jó volt.

Az emberek 2002-ben a polgári Magyarország és a jóléti rendszerváltás programja között választottak, mondta a Fidesz elnöke a nemzeti konzultáció szombathelyi állomásán szombaton. A jóléti rendszerváltás programja szerinte lomtárba került.

Orbán szerint az ellenzéknek nem érdeke, hogy a kormány dolga és az ország helyzete minél nehezebb legyen. Mint mondta, jelenleg nem lehet igazán karrierizmusnak nevezni, ha valakinek az a szándéka, hogy 2006 után Magyarországon kormányozzon. "Nem tudják úgy tönkretenni az országot, hogy ne tudnánk közös erővel rendbe tenni" - mondta. A gazdaság felvirágoztatásához vissza kell adni a munka becsületét az ügyeskedéssel szemben.

"Méltó élet az, amelyben a gyerek nem teher, a hit nem szégyen, a munka nem alamizsna, a nyugdíj nem segély, a tudás nem kiváltság, az egészség pedig nem üzlet" - fogalmazott.

Az MDF-fel békességre és együttműködésre kell törekedni, "minden emberre szükség lehet", mondta Orbán Viktor. Azonban egy választások utáni Fidesz-SZDSZ koalíciótól nem kell tartani, az nem lehetséges.

Fidesz: Gyurcsány elkezdte a kampányt

Halász János, a Fidesz szóvivője úgy reagált: Gyurcsány Ferenc ahelyett, hogy kormányozna, elkezdte a választási kampányt. Az a baj, mondta, hogy az emberek, a családok, a kis- és középvállalkozások, a munkavállalók, a külföldi hitelminősítő intézetek nem úgy értékelik a kormány és a gazdaság teljesítményét, ahogy Gyurcsány.

Felhívta a figyelmet, csak a múlt évben több mint hatvan ezren veszítették el az állásukat, és éppen pénteken emelkedett ezerkétszáz gyógyszer ára. "Szerintük a baj okozója a Fidesz. Pedig ez nem így van, a Fidesz három éve ellenzékben van" - fogalmazott. "Érdekes, hogy eddig nem jött elő ezekkel a számokkal" - mondta Halász a Tv2 Tények című műsorában.

Vállvetve

Az SZDSZ támogatja a száz lépés programját, mert az számos területen előrelépést hoz, ugyanakkor a párt kezdetektől határozottabb lépéseket igényelt volna az egészségügy és az adórendszer terén - mondta Kuncze Gábor szombati budapesti sajtótájékoztatón.

A követező öt évre felvázolt adócsökkentési program őszi törvénybe foglalása azt jelenti, hogy a kormány valóban elkötelezett az adó- és járulékterhek csökkentése iránt - fejtette ki az SZDSZ elnöke a párt Országos Tanácsának ülését követően, amelyen a kormány 100 lépés programját vitatták meg.