Géza
-12 °C
-4 °C

Közel a megegyezés a gyógyszergyártókkal

2004.06.09. 15:43
Napokon belül megállapodhat a kormány a gyógyszergyártókkal, a két fél között mára vége felé járnak a tárgyalások - nyilatkozta az Indexnek Tóth Judit, az egészségügyi tárca szóvivője. A cél a lakossági terhek csökkentése, és nem a növelés - reagált a HírTv-n megjelent hírre közös nyilatkozatban a gyártók és a kormány. A Fidesz közben megdöbbenésének adott hangot.
A kormány célja, hogy megmaradjanak a jelenlegi gyógyszerárak - jelentette ki Az Indexnek az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szóvivője. Tóth Judit arra a HírTv-n megjelent hírre reagált ezzel, mely azt állítja, hogy a kormány a gyógyszerárak emelésére készül július elsejétől.

Dokumentumok

A televízió egy, a honlapján is közzétett dokumentumra hivatkozik, melyből kiderül, az árak visszaállnak a gyógyszerárak hatósági csökkentése előtti szintre. Annak érdekében azonban, hogy a lakosság terhei ne növekedjenek, a kormány és a gyártók megegyeztek abban, hogy a növekedés felét átvállalják a gyártók.

Azon kérdésünkre, hogy a másik felét a növekedésnek ki állja, a szóvivő megjegyezte, hogy a közzétett dokumentumok már régiek, aktualitásukat vesztették. A gyártók és a kormány között ugyanis "komoly és konstruktív" tárgyalások folynak, így a tárgyalási pozíciók naponta változnak. Tóth Judit nem árult el részleteket a készülődő megállapodásról, azt azonban megtudtuk, hogy hamarosan, akár napokon belül megegyezés születhet.

A Fidesz megdöbbent

A Fidesz közben sajtótájékoztatón megdöbbenésének adott hangot a hírportálon közzétettekkel kapcsolatban. Rogán Antal azt kifogásolta, hogy a kormány nem hajtja végre a parlament előtt lévő törvényjavaslatot, ha időközben megállapodásra jut a gyógyszergyártókkal. Az ellenzéki politikus példátlannak nevezte, hogy a kormány egyszerre csapja be a parlamentet és az embereket.

Azt ugyan elismerte, hogy nem baj, ha a kormány meg akar állapodni a gyógyszergyártókkal, az eljárás módja kifogásolható.

"A parlament előtt lévő törvénytervezet csak egy lehetőséget biztosít a kormány számára arra az esetre, ha nem tudna megegyezni a gyártókkal" - reagált Tóth Judit. Csak abban az esetben fogják kilenc hónapra befagyasztani a gyógyszerárakat, ha nem sikerül a megállapodás.

Az előzmények

A kormány áprilisban azzal az indokkal fagyasztotta be a gyógyszerárakat, hogy az idei, 239 milliárd forint összegű gyógyszerkassza kevés a biztosító által támogatott orvosságok ártámogatására. Az egészségügyi miniszter akkor azzal érvelt, hogy januárban 15-16 százalékos lakossági gyógyszerár-növekedés történt.

A probléma ott kezdődött, amikor az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a törvényt, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna.

Mivel a kormány az áprilisi gyógyszerárcsökkentéskor kikötötte, hogy a lakossági terhek nem nőhetnek, az alkotmánybírák árbefagyasztást megsemmisítő döntése kapcsán az idei tb-kasszát 50-70 milliárd forinttal kellene megemelni.