Hermina
15 °C
27 °C

Leértékelődtek a gyógyszerrészvények

2004.03.24. 08:47
A Richter máris húszmilliárdot vesztett értékéből, ám ha az árbefagyasztás október után is fennmarad, az további pesszimizmust gerjeszthet a piacon.
Az utóbbi hetek gyógyszerárharcának kitörése óta a két magyar tőzsdei gyógyszerrészvény értékének 15 százalékát vesztette el, és a folyamat aligha ért véget. A Concorde elemzője szerint amennyiben hatósági áras lesz a gyógyszer, a Richter kurzusa húsz, az Egisé nyolcezer forint alá is eshet.

Lemorzsolódnak

A Richter és az Egis árfolyamának folyamatos lemorzsolódása arra utal, hogy a külföldi befektetőkben egyre borongósabb jövőkép kezd kialakulni a magyar gyógyszerpiac kilátásait illetően. Az április elsején bevezetni tervezett árcsökkentés elvileg hat hónapig tart, ez alatt az idő alatt a Richter 400-450, az Egis 300-320 millió forintos havi veszteséget szenvedhet el. Vágó Attila, a Concorde gyógyszeripari elemzője szerint ez az összeg az, amely már beépült az árakba, ám ha a befektetők szembesülnek azzal a lehetőséggel, hogy a hatósági árszabályozás esetleg október után is fennmaradhat, az további pesszimizmust gerjeszthet.

A Richter tavaly 34, az Egis 23 milliárd forint értékben adott el a magyar piacon gyógyszereket. Ennek alapján a 15 százalékos árlevágás a nagyobbik gyártónak több mint öt, a kisebbiknek csaknem 3,8 milliárd forint veszteséget hozhat éves szinten. Mivel a hazai gyártók gyógyszereinek dobozonkénti átlagára alig fele a külföldiekének, az árcsökkentés őket jobban érinti, ráadásul nincs is igazi lehetőségük a termelésük átcsoportosítására külföldre. Az elemző attól tart, hogy a kormányzat - a gyógyszerkassza havi három-négymilliárdos hiánya miatt - nem elégszik meg hat hónappal, márpedig ha tartós lesz a 15 százalékos ársarc, az a magyar gyógyszerpapírokat alaposan leértékelheti.

Kár eladni

A Concorde korábban a Richternek 35, az Egisnek 7,9 milliárd forintos nyereséget prognosztizált 2004-re. Ennek alapján a Richter 12 hónapos célárfolyamát 25 ezerre, az Egisét 12 ezerre jelezte előre. Vágó szerint ha október után is megmaradnak a hatósági gyógyszerárak (amihez persze törvényt kellene módosítani), akkor a Richter célára 19-20 ezerre, a relatíve nagyobb veszteséget elszenvedő Egisé pedig akár 7500 forintra csökkenhet.

Míg a Mol esetében egy nagyobb állami pakett közelgő eladásának híre rendre lenyomta az árfolyamot, a Richter ára az év elején inkább pozitívan reagált a 25 százalékos állami pakett eladásának szándékára. A befektetők ugyanis itt számolnak egy esetleges felvásárlás árfelhajtó hatásával. A mostani helyzetben viszont nemcsak az állami pakett eladásának csökken az esélye, de a felvásárló szerepe sem olyan vonzó, mint korábban. Az elemző úgy véli, a mostani körülmények között egyenesen butaság lenne erőltetni az egy hónappal ezelőtt még 122, most azonban már csak 103 milliárdot érő 25 százalékos állami Richter-pakett eladását.