Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Egy jó óvóhely minden pénzt megér

2007.10.08. 21:11
Nem egészen 6 millió helyett több mint 14 millió forintért adta el a győri önkormányzat három, műemléki környezetben lévő, de igencsak lepusztult óvóhelyét. A hatvan éve épített bunkerek megmozgatták a helyi üzleti körök fantáziáját, így a három licit csaknem egy órán át tartott, felvonultatva a lélektani hadviselés és a hosszútávfutás számos apró trükkjét. Van vevő, aki múzeumot, van, aki családi házat csinálna az olcsón vett, de még sokba kerülő óvóhelyből.

"Na, egy ötvenest még megadok. Szóval akkor... hol is járunk? Legyen 2 millió 300 ezer" – Járóka Kálmán épp egy óvóhelyre licitál a győri városháza barna termében. Végül is nem annyi lesz, hanem 3 millió 850 ezer, de Járóka úr ekkor már nincs versenyben – "akkor majd veszek egy másikat" felkiáltással kiszáll –, az ingatlan a Rexinvest Kft. tulajdonába kerül.

Járóka úr nem lett óvóhely-tulajdonos

Óvóhelyet ritkán vesznek és adnak el, de a győri önkormányzat most egyszerre hármat is piacra dobott. Nem csoda, hogy komoly érdeklődés kísérte a hétfői árverést, az egyenként eladott ingatlanokra 5-6 érdeklődő is pályázott. Köztük Járóka úr, aki hiába küzdött szorgosan mindhárom liciten, egyiken sem ő adta a legmagasabb árat, bár egy alkalommal a második legjobbat igen.

Bunker, kalapács alatt - klikkeljen

Az ezüstérem itt azonban mit sem ér – vagyis csak azt a lehetőséget, hogy ha a legjobb ajánlatot tevő nem veszi meg nyolc napon belül az ingatlant, akkor befuthat –, így Járóka úr nem lett óvóhely-tulajdonos. Csalódottságát feltehetően az sem enyhíti, hogy voltaképpen a nyertesek (a Rexinvest, a Tér és Forma & Berger Kft., valamint a Pannon Udvar Kft.) sem.

A bunkerek ugyanis, bár a földhivatali nyilvántartásban óvóhelyként szerepelnek, valójában már nem azok. "Kivonásra kerültek a polgári védelmi óvóhelyek közül" – halljuk az árverést megelőző tájékoztatóban az untig ismert bürokratanyelvi fordulatot. Egyébként is életveszélyesek, mondja az árverést vezető Tibold Viktor, akinek a rövid ismertetője olyan, mintha inkább le-, mintsem rábeszélni akarná az érdeklődőket.

Úgy érzem, rizikó van benne

"Nem tudunk felelősséget vállalni a bontási, esetleg horribilis összegű felújítási költségekre" – mondja. Aztán arra is figyelmeztet, hogy a terület, ahol az óvóhelyek vannak – a gyárvárosi rész egy kertvárosi hangulatú környezete, a hamarosan lakóparkká változó szeszgyár közelében, nem túl messze a súlyos milliárdokért megújuló ETO-stadiontól –, műemléki védettségű, így a tulajdonosnak szigorú előírásokat kell figyelembe vennie az átépítés során. Mondandóját azzal zárja: "úgy érzem, rizikó van benne", mármint a bunkerek megvételében.

Ám ezzel sem tudja elvenni a licitálók kedvét, talán azért, mert az óvóhelyek kikiáltási ára szembetűnően alacsony (talán épp az önkormányzat által vélt rizikók miatt). A 219 négyzetméteres, legkisebb bunkerre 1,35 millió forinttól indul a licit, ami 5076 forintos négyzetméterenkénti árat jelent. Hirtelen eszünkbe jut, hogy ha nem minimálbérből élnénk éppen, és lenne nálunk gyorsan 200 ezer forint – ennyi a vevőjelöltek által fizetendő bánatpénz –, érdemes lenne beszállni az árverésbe.

Lélektani játék több tízezres lépcsőkkel

A licitálók nélkülünk is éles versenyt vívnak, merőben eltérő taktikát követve. Az első, 1,4 millió forintos ajánlatot Járóka úr teszi rövid várakozás után, a licit 2 millió forintig jellemzően ötvenezres tétekben, sajátos ritmusban megy három érdeklődő (Járóka, a Pannon Udvar Kft. és egy Kamocsai László nevű férfi) között. Kamocsai és a Pannonudvar kivár az ajánlattétellel akár a harmadik kérdésig – az árverező háromszor kérdezi meg, van-e az aktuálisnál magasabb összegű ajánlat, a harmadik után zárja le a licitet –, míg Járóka Kálmán az első kérdést sem várja meg mások ajánlatának hallatán.

Kékkel a legkisebb, zölddel a legnagyobb bunker helye

Legalábbis egy ideig. Mert a kétmillió forintos összeghatárt elhagyva ő is egyre nagyobb szüneteket tart, mielőtt bemondaná az árakat, majd a 3 milliós szintet elérve kiszáll a versenyből. Ekkor már a Pannon Udvar sem licitál, a 3 milliós árat egy addig szokatlan, 150 ezres ugrással elérő Kamocsai ellenfele a Rexinvest Kft.

A 3,5 milliós szint után, mint a hosszabb távot túl gyorsan kezdő futók – vagy kormányzati kiigazítás alatt szenvedő, korábban dübörgő gazdaságok –, mindketten kimerülni látszanak, jellemzően csak a harmadik kérdés után hangzik el egy-egy újabb plusz ötvenezres ajánlat. Majd 3,85 milliónál nincs tovább, az ingatlanon, mint később megtudjuk, családi ház építését fontolgató Rexinvest lesz a befutó, amelynek így négyzetméterenként 14 473 forintban van a terület megszerzése.

Kemény csaták

A következő licit – 394 négyzetméter, 1,95 milliós, négyzetméterenként 4949 forintos kikiáltási ár – viszont lendületesen kezdődik, és 7 perc alatt véget is ér. Ennyi idő is elég, hogy a vételárat 4,3 millió forintra emeljék, miután a licitálók egy ötven- és két százezres emelés után 200 ezer forintonként ugrálnak felfelé.

Az első ajánlatot most is Járóka úr teszi – az árverések végén az jut eszünkbe róla, olyan ő, mint a Forma 1-es kvalifikáción a kiscsapatok autói, kimennek az elején, hogy felmelegítsék az aszfaltot –, de még 4 millió forint előtt kiszáll. Ezt követően Rexinvest a Tér és Forma & Berger Kft.-vel vív kivárásos játékot, amit utóbbi nyer azzal a 4,3 millióval, amely így 10 913 forintos négyzetméterenkénti árat jelent.

A legnagyobb csatát az utolsó árverés hozza, az 519 négyzetméteres, 2,55 milliós – négyzetméterenként 4913 forintos – kikiáltási árú bunkerért csaknem negyven ajánlat hangzik el. Nagyon taktikusan indul az ezúttal is Járóka úr által kezdett licit, 3,6 millió forintig a legtöbbször csak a harmadik kérdést követően jönnek az új árak, ezt követően azonban felpörögnek a licitálók. A tempó a 6 millió forint közelében lassul le, Járóka úr, mint a nap Sebastian Vettele, bizonyítja, hogy komolyan kell őt venni, de végül a Pannon Udvar 6,15 millió – négyzetméterenként 11 849 – forintos ajánlatával már nem tud versenyre kelni.

Jobb üzlet, mint a Rába-részvény

A három óvóhelyet a város végül összesen 14,3 millió forintért értékesítette, ami az 5,15 millió kikiáltási árnak csaknem háromszorosa. Azt is mondhatnánk, jó üzletet csináltak – a Rába-részvények ügye után rájuk is fér egy kis sikerélmény –, de azért az átlagos 12 128 forintos négyzetméterenkénti ár mégsem olyan kiváló. Igaz, a vevőknek az összességében kifizetett – vagyis nyolc napon belül kifizetendő – 14,3 millión túl még várhatóan tízmilliókat kell az épületekbe beleölni.

Óvóhely kertvárosi környezetben - klikkeljen

Legalábbis így számol Berger Sándor, a Tér és Forma ügyvezetője. Az építész úgy becsüli, akár a húszmillió forintot is elérheti a hely rendbetétele, és még erre jönnek a belsőépítészet munkálatok költségei. A városháza illetékesének óvó szavai ellenére sem tartja életveszélyesnek az óvóhelyet, de "meg kell oldani a hely vízszigetelését, a külső megjelenését rendbe kell tenni, és persze mindezeket meg kell előznie egy statikai vizsgálatnak, és az ennek nyomán szükséges beavatkozásoknak" – sorolja a tennivalókat.

Megóvja az óvóhelyet

És még az is kérdés, hogy az óvóhelybe ölt pénzből mikor fog látni valamit. A beépíthetőség ugyanis a műemléki környezet miatt korlátozott, és a szomszédokkal is egyezkedni kell. Ez nemcsak az ő problémája lesz, hanem a másik ingatlanon lakásépítést tervező Rexinvesté, valamint a legnagyobb területet megvásárló Pannon Udvaré is. Utóbbi cég ingatlanfejlesztő vállalkozás, amely kereskedelmi, lakó- és irodacélú befektetésben is gondolkodik. Pincekocsmára is gondoltak, de erre kevés esélyt látnak, mondván, a környéken inkább idősek laknak. "Óvóhely nem marad" – szögezte le Szabó Ákos ügyvezető, hozzátéve: az 1943-44-ben épült bunkerek még az akkori kor műszaki előírásainak sem feleltek meg.

Így noha az építési rendelet engedné, nemigen lehet tízméteresnél magasabb épületet húzni a most a földből nagyjából 1-1,5 méterre kiemelkedő bunkeren. Amelynek a föld mélyében kialakított részére az általunk megálmodott pincekocsma helyett valamilyen várostörténeti, helytörténeti múzeumot képzel el az új tulaj – de megjegyzi, hogy talán csak 2009-re lesz belőle valami –, mondván: így megőrizheti kicsit a hely eredeti jellegét. Vagyis megóvja az óvóhelyet, mondjuk, és nem tiltakozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!