Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Az állam átmenetileg átvállalhatja a lakáshitel-törlesztést

2009.01.23. 15:41
Időlegesen az állam törlesztheti a lakáshitelt a bajba jutott adós helyett, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. Napokon belül gazdaság- és társadalompolitikai programot hirdet meg a kabinet.

Majdnem teljesen kész van a lakásgarancialap koncepciója - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután gazdasági szakértőkkel egyeztetett a világgazdasági válságról. A koncepció törekvése szerint az állam átmeneti időre beszállna az adós helyett a lakáshitel törlesztésébe, de nem úgy, hogy ezzel "ajándékpénzt" adna a hitelfelvevőnek - mondta a kormányfő.

A kormány azzal teheti a legjobbat a forinttal, hogy a következő napokban a befektetők szemében hiteles gazdasági és társadalompolitikai programmal áll elő - jelentette ki Gyurcsány a konzultációt követően. A jegybankkal együttműködve pedig azért kell tenni, hogy biztosítsuk a forint értékállóságát és megakadályozzuk a gyors árfolyamingadozást - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány szerint az első számú közellenség Magyarország számára a recesszió. Azzal érzékeltette ezt, hogy legnagyobb európai felvevőpiacaink kiábrándító termelési adatokat produkáltak az év utolsó hónapjaiban, ez alapján pedig nagy a kockázata, hogy fontos piaci pozíciókat veszít hazánk. Emellett igaz az is, hogy közgazdászok szerint a jelenleg is zajló világgazdasági válságban 30 ezer milliárd dollár ég el, ami a világ egy évnyi jövedelmének, termelésének a felének felel meg.

Szakértők azt ajánlják a kormánynak, hogy az Európai Bizottság napokban nyilvánosságra hozott és a Nemzetközi Valutaalap hamarosan közzéteendő prognózisában szereplőnél még óvatosabban tervezzen. Most is így folyik a munka a kormányzaton belül - mondta a miniszterelnök. Utalt arra, hogy az Európai Bizottság idénre a költségvetésben szereplő 0,9 százaléknál nagyobb, 1,8 százalékos visszaesést valószínűsít idén hazánkban. Gyurcsány jelzése szerint tehát ennél is mélyebb lehet a recesszió, erre alapuló intézkedéscsomaggal rukkolhat elő a kabinet napokon belül.

A részletekről nem árult el semmit a kormányfő. Utalt azonban arra, hogy az inflációt nem pörgetnék fel, és bár Magyarország előtt álló probléma megoldása nem elsősorban költségvetési kérdés, ám a költségvetési egyensúlyi pályát nem lehet otthagyni.  • Vennék
  • Bankszámla