FT: Még Gyurcsány a legjobb választás

2006.09.20. 09:25
Az EU szerint Gyurcsány még mindig a legjobb választás lehet, hogy leküzdje a költségvetési problémákat - írja a Financial Times.

A Financial Times szerda reggeli összefoglaló cikke szerint Gyurcsány Ferenc még mindig a legjobb választás lehet Magyarország számára, hogy a költségvetési problémákat leküzdje.

Az EU a stabilitás mellett

A neves gazdasági szaklap emlékeztet arra, hogy Joachim Almunia pénzügyi biztos még júliusban komolynak és szigorúnak értékelte a Gyurcsány-csomagot, tegnap pedig a szóvivője útján bejelentette, hogy arra biztatja Gyurcsányt, hogy ragaszkodjon megszorító csomagjához.

"Erős, a kiigazításokat támogató parlamenti többséggel a háta mögött Gyurcsány hatalmon maradása még mindig a stabilitás egyik legnagyobb záloga lehet Magyarországon" - mondta a biztos szárnysegédje.

Almunia szóvivője útján hangsúlyozta, hogy szorosan követi majd Gyurcsány lépéseit, és ellenőrzi, mennyire tartja meg ígéreteit az Európai Bizottsággal szemben.

A neves angol lapnak Barcza György, az ING elemzője úgy nyilatkozott: "Gyurcsány valóban hazug, jogos ez a kritika, azonban pillanatnyilag nem látok mást, aki keresztül tudná vinni a reformokat."

Papp Zsolt, az ABN Amro Bank londoni elemzője ugyanakkor úgy vélte, a kialakult bizonytalanság kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány képes lesz-e végrehajtani a tervezett reformokat.

Nem elég komolyak

A francia Calyon úgy véli, hogy bár a forint egyelőre stabil, azt csak az idő mondhatja meg, valóban a helyén maradhat-e Gyurcsány. Az elemző kiemeli, a reformok szempontjából fontos, hogy a költségvetési hiány leszorítására vonatkozó törvényt a parlament már elfogadta, így a konszolidáció folytatódhat, függetlenül a miniszterelnök körül folyó csatározásoktól. Randall ugyanakkor úgy véli, hogy a bizonytalanságok hatására az MNB valószínűleg újra emeli majd a kamatot, inkább előbb, mint utóbb.

Zsoldos István a Goldman Sachstól azon a véleményen van, hogy a zavargások "nem elég komolyak ahhoz, hogy lemondásra kényszerítsék" a miniszterelnököt, ugyanakkor szerinte nőtt az esélye annak, hogy hosszabb idő elteltével az MSZP-n belül is lázadás tör ki ellene, annak ellenére, hogy jelenleg a párt és a koalíciós partner teljes támogatását évezi.

A svéd Skandinaviska Enskilda Banken elemzői úgy vélik, minél tovább tartanak a zavargások, annál nehezebb lesz keresztülvinni a költségvetési reformokat az országban, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a kormány "múltja" sem túl biztató a kiigazító csomag sikere szempontjából.

A szakértők közül csaknem mindegyik megemlítette a Standard & Poor’s tegnap kiadott figyelmeztetését, mint nagy befektetői kockázatot.