Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Költségvetésért eurót

2005.10.17. 11:32
Elképzelhető, hogy egyezség született a két kormánypárt között. Az SZDSZ belement abba, hogy változtatás nélkül elfogadják a költésgvetést, ennek fejáben viszont az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy 2010-re bevezessék az eurót.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentette: a koalíciós pártok megegyeztek abban, hogy változtatás nélkül átmegy a parlamenten a 2006-os költségvetés kiadási oldala. A második megállapodás pedig azt tartalmazza, hogy a kormány olyan programot fog javasolni, mely azt teszi lehetővé, hogy 2008-ra teljesítsük a 3 százalékos GDP-arányos, uniós módszertannak megfelelő államháztartási hiányelőírást. Ehhez arról állapodtak meg a felek, hogy fokozzák az évente megvalósított államháztartási hiánycsökkentés ütemét az eddigi 0,6-0,7 százalékról a GDP 1,4 százalékára - jelentette a Reuters.

Az elmúlt hetek nem teljesen egyértelmű nyilatkozatai után ez utóbbi Gyurcsány-bejelentés fontos üzenet lehet a piacnak, eddig ugyanis csak Veres János pénzügyminiszter beszélt a 2008-as 3%-os elérhető küszöbről. Gyorsan hozzá kell azonban tenni: a miniszterelnök most sem szólt arról, hogy a kormány valóban ragaszkodik-e a 2010-es euró-bevezetési dátumról. Erről a korábbi nyilatkozatok alapján csak decemberben tudhatjuk meg a hivatalos álláspontot.

Elképzelhető, hogy a háttérben olyan egyezség született: az SZDSZ belemegy a 2006-os választási költségvetés támogatásába, "cserébe" az MSZP mindent megtesz azért, hogy a kisebbik kormánypárt által követelt 2010-es euró-bevezetési dátum megmaradjon.