Bernadett
0 °C
4 °C

Gumi lesz nálunk

2005.10.24. 10:37
Mégsem Szlovákiában, hanem Magyarországon építi fel 500 millió eurós gumiabroncs-gyárát. A dél-koreai cég várhatóan Gyöngyös térségébe hozza a 125 milliárd forintos beruházást, amelyért Lengyelország és Csehország is versenyben volt.
Megnyertük a dél-koreai Hankook Tire gumiabroncs-gyártó 500 millió eurós (mintegy 125 milliárd forintos) beruházását, amelynek elhódításáért Szlovákiának hosszú ideig komoly esélyei voltak - jelentette a Reuters. A Hankook a dél-koreai tőzsdéhez benyújtott közleményében arról tájékoztatott, hogy az óriásberuházás megkezdése előtt Magyarországon hoz létre céget. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Szlovákia nem adott százmillió eurót

Átadták a Thyssen regionális központját
Pénteken adta át új, 2,4 millió euróból felépült 12 700 négyzetméteres budapesti csarnokát a magyarországi acélpiac mintegy 18 százalékát birtokló ThyssenStahl Ferroglobus Rt. A megvalósult beruházás alapján a társaság a fővárosi bázist tartja a régiós szintű logisztikai központjának, innen kívánja meghódítani a térség acélpiacait. A cég Győrött, Pécsett és Szegeden már működtet hasonló csarnokokat, emellett hamarosan megkezdődik a debreceni egység építése is. A vidéki gyártócsarnokok segítésével azt kívánják elérni, hogy a szabad ég alatt már ne tároljanak acélt, emellett minél magasabb feldolgozottsági szintű termékeket akarnak kínálni a vevőiknek.

A dél-koreai cég sokáig Szlovákiával tárgyalt egy ottani, Léva közeli beruházásról. Az elmúlt héten azonban már olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Hankook végleg letett a szlovákiai beruházásról a hosszas huzavona után, mivel a pozsonyi kormány nem vállalta a beruházás százmillió eurós támogatását. Ugyancsak az elmúlt héten jelent meg az a hír, hogy Magyarország esélye jelentősen nőtt a projekt megnyeréséért. Kóka János a távol-keleti útja során titkos tárgyalásokat folytatott a beruházók képviselőivel.

A gumiabroncs-gyár helyszínéért Lengyelország és Csehország is versenyben volt. A mai döntéssel Magyarország egyértelműen gumiabroncs-gyártó nagyhatalommá vált, hiszen korábban a Bridgestone, illetve a Michelin is hazánkat választotta gyárának helyszínéül. Egy nyári lapértesülés szerint a Hankook-beruházás konkrét helyszínénél a dél-koreaiak Györgyös térségében gondolkodnak.

A beruházásról szóló hírek, a projekt mérete miatt a nyári hónapokban - amikor Szlovákiának még komoly esélye mutatkozott - érdemben befolyásolták a korona/euró árfolyamot. A forint a mostani hírre nem reagált, a kurzus minimálisan erősebben, a 253,50-254-es sávban ingadozik a közös európai fizetőeszközhöz képest.

A korábbi hírek szerint a dél-koreai cég már a nyár elején tárgyalt a magyar gazdasági tárca vezetőivel. A GKM akkor még azt közölte: olyan feltétellel, amelyet Szlovákia ajánlott, Budapest nem akar előhozakodni, ilyen áron ugyanis nekünk nem érné meg a beruházás. Noha azt nem tudni, végül milyen megállapodás született hazánk és a Hankook között, úgy tűnik, a dél-koreai cég tudott olyan feltételeket mondani, amelyekért már megérte a beruházást támogatni.