Bernadett
0 °C
4 °C

Dunaújvárosban épül a Hankook gumiabroncs-üzeme

2005.10.31. 10:31
Helyi idő szerint hétfőn reggel aláírta a Hankook gumaibroncs-üzem létesítéséről szóló megállapodást a cég és a magyar kormány képviselője. Az 500 millió eurós (125 milliárd forintos) beruházás 2010-ig valósul meg, de már 2007-ben termelni fog az üzem. A gyárat eredetileg szlovákiába akarták telepíteni, hazánk azonban jobb feltételeket ajánlott a cégóriásnak.

Aláírta a dunaújvárosi gumiabroncs-üzem létesítéséről szóló megállapodást a dél-koreai Hankook a magyar kormánnyal Szöülban helyi idő szerint hétfőn - adta hírül a Dow Jones. Az új üzem 500 millió eurós - mintegy 125 milliárd forintos - beruházással valósul meg 2010-ig, de már 2007-től megkezdi a termelést. Az üzemben teljes kapacitásával évente 10 millió gumiabroncsot gyártanak majd.

A Dow Jones hivatkozva Cho Chung-hwan, a társaság elnök-vezérigazgatójára közölte, hogy a magyar kormány a beruházás egy részét támogatásokkal, illetve infrastruktúra biztosításával segíti.

A dél-koreai cég az aláírást megelőzően hetek óta halogatta a kelet-európába tervezett beruházás helyszínének kiválasztását. Az elnök-vezérigazgató a Dunaújvárosról szóló döntést a jól képzett munkaerővel, a dinamikus úthálózat-fejlesztésekkel, az infrastruktúra magas színvonalával és a kedvező üzleti környezettel indokolta - írja a Dow Jones.

A Hankook gumiabroncs-üzemének Dunaújvárosba telepítése az első lépcsőben 1500, hosszabb távon 3000 új munkahelyet teremt, megszünteti a térség foglalkoztatásának Dunaferr központúságát és új iparágat honosít meg - közölte az MTI-vel hétfőn a város polgármestere. "A Dunai Vasmű felépítése óta nem volt hasonló nagyságrendű beruházás Dunaújvárosban. Az 500 millió eurós költséggel megvalósuló gumiabroncs üzem városba telepítése hosszútávon biztosítja az ipar fejlődését" - tette hozzá a megállapodás aláírását követően Kálmán András. Kálmán András elmondta: információja szerint a dél-koreai vállalkozás a 6-os út és az épülő M6-os autópálya közötti területen építi fel a gumiabroncs-üzemet.

A város önkormányzata - bízva a befektetők kedvező döntésében - már előkészítette a jövendő iparterület értékesítési szerződését, a rácalmási önkormányzat pedig készen van a majdani gumiabroncs-üzem közigazgatásilag a községhez tartozó részének a rendezési tervével - mondta Kálmán András.

Az MTI korábbi közlése szerint a Hankook beruházásáért Magyarországon kívül Szlovákia, Csehország és Lengyelország versenyzett. A Hankook májusban már előzetesen Szlovákiát választotta az új, 2007-ben indulni tervezett gyártótelepe színhelyéül - Léva mellé tervezte az üzemet -, de később elállt ettől a tervétől, miután a szlovák kormány elutasította a vállalat fejlesztési támogatásra vonatkozó igényét.

A szlovák kormány eredetileg 30 millió eurós fejlesztési támogatást ígért, míg a lengyel kormány mindössze kétmilliósat. Az adókedvezményeket is figyelembe véve azonban mindkét ország nagyjából 100 millió eurós kedvezményt ajánlott fel. A szlovák kormány azonban később túlzottan adakozónak találta saját ajánlatát, és visszavonta azt. Magyarország a beruházással autógumi-gyártó hatalommá válhat a térségben, hiszen a francia Michelin új üzemet épített Nyíregyházán, a japán Bridgestone pedig Tatabányán készül üzemet létesíteni.