Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ha Draskovics megy, tovább gyengül a forint

2004.08.23. 07:58
Elemzők a pénzügyminiszterhez kötik a gazdaságpolitika stabilitását, ha leváltják, az euró 260 forintig erősödhet, ami már az Értéktőzsdét is magával rántaná.
Leginkább a forint árfolyamára lehet hatással a miniszterelnök leváltása, a tőzsdén ugyanis csak az okozhat nagyobb árfolyamesést, ha a gazdaságpolitika nem folytatódik, vagy leváltják a pénzügyminisztert - vélik az elemzők. Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, hogy a forint árfolyama 255-256 forintig gyengülhet az euróval szemben a jelenlegi helyzetben. Pénteken a magyar bankközi pénzpiac ugyan zárva volt, de Londonban az euró 252 forintig erősödött.

Bizonytalanság

Az állampapírok hozama is emelkedhet a jövő héten, a tőzsdén viszont a jó vállalati gyorsjelentéseket követően inkább csak lassulhat az emelkedés a bizonytalan politikai légkör miatt. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője úgy véli, hogy a piacok megnyugtatása szempontjából a legfontosabb az lenne, ha a két miniszterelnök-jelölt minél hamarabb közzétenné, hogy milyen gazdaságpolitikát akar követni az elkövetkező években.

Suppán Gergely egyébként úgy látja, hogy Kiss Péter esetében várható a kevésbé szigorú, inkább népszerűséget növelő költségvetési politika, míg Gyurcsány Ferenc erőteljes egyénisége sok konfliktus forrása lehet, ami kérdésessé teszi, hogy meddig marad meg a háttértámogatása.

Suppán szerint nagyon fontos, hogy menesztik-e Draskovics Tibor pénzügyminisztert, ha ugyanis ez bekövetkezik, akkor a forint akár 260-ig is gyengülhet az euróval szemben, és ez a lépés már a tőzsdén is esést indukálna. Török szerint viszont a pénzügyminiszter személye nem annyira fontos (az államháztartás GDP-arányos 4,6 százalékos hiányát kevesen hiszik el neki), bár az valóban gond lenne, ha kevésbé hiteles személlyel váltanák fel.

Stabil maradhat

A DZ Bank elemzői úgy vélik: amíg Draskovics Tibor pénzügyminiszternek sikerül megőriznie pozícióját, addig a gazdaságpolitika stabil marad. A belpolitikai bizonytalanság ugyanakkor rányomja bélyegét az állampapírpiacra, s mint a szakértők fogalmaztak: a napon belüli volatilitás a korábbinál nagyobbnak ígérkezik. A politikai feszültségek mérséklődésével párhuzamosan a hozamgörbe elmúlt heti emelkedése átmenetinek ígérkezik.

A kormányzati helyzet megoldásáig a piacon ideges lehet a hangulat, a magyar eszközök kedvező nyereségkilátásai miatt azonban a helyzet megoldása után az árfolyamok visszatérnek korábbi szintjükre - reagált a Concorde elemzője. A szakértő szerint a legnagyobb kockázat az új kormány által képviselt fiskális politikában lehet, hiszen ha az új kormány expanzívabb lesz, a 2005-ös költségvetési tervszámok is nyomás alá kerülhetnek.