Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Beállt a forint, történelmi csúcson a BUX

2004.08.19. 12:35
A kormányfő lemondásának hírére kétszázötven forintig erősödött az euró, ám ha nem lesz hamarosan megoldás a helyzet tovább romolhat.
A Napi Gazdaság információi szerint erősen süllyedt a forint annak hírére, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök kilátásba helyezte lemondását. Délelőtt még nem érződött, hogy nagy baj lenne, de az INB Bank üzletkötője és a Raiffeisen elemzője már akkor úgy vélte, hogy a forint gyengülésének megakadályozásához a koalíciós partnerek vitájának gyors lezárására lenne szükség. Ez nem történt meg sőt, a helyzet tovább éleződött.

Gyengül

Ma reggel még 247,70-247,80 forintba került egy euró, ám Medgyessy Péter bejelentésének hírére, miszerint akár a miniszterelnökségről is kész lemondani, ha az SZDSZ nem erősíti meg bizalmát iránta, azonnal 249 forint fölé ugrott. Kolba Miklós, az ING tradere szerint, ha Medgyessy Péter ma estig lemond, a nap végére akár 252-253 forintot érhet egy euró, és hazai fizetőeszköz esése addig folytatódhat, amíg a bizonytalan helyzet nem rendeződik.

Ha mindez nem lenne elég, a hosszú hétvége előtt a hazai szereplők pozíciózárásai is lefelé nyomhatják a jegyzést. Az sem hat az erősödés irányába, hogy a régió meghatározó devizái - a lengyel zloty és a cseh korona - is gyengélkednek. Délutánra azonban megnyugodott a pénzpiac, a két forintos zuhanást nem követte újabb, fél tizenkettő óta 249,50-250 forint közötti sávban kereskednek az euróval.

A hír elsőre rossz hatással volt a BUX-ra is: délelőtt 11 óra után néhány perccel Medgyessy Péter esetleges lemondásának hírére rövid idő alatt 120 pontot esett a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, délben már 11800 pont közelében járt, majd váratlanul erősödni kezdett. Ezt követően azonban stabilizálódott az Értéktőzsde irányadó indexe. A délelőtti zuhanás után azonban váratlan fejlemény, hogy a BUX záráskor újabb történelmi csúcsot ér el: 11970,68 ponton zárt csütörtök este a kereskedés, ami 0,36 százalékos erősödést jelent a szerdai záróértékhez képest, s ez az irányadó index eddigi legmagasabb árfolyama is egyben.