Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Húszhavi bért is kaphat az elküldött henkeles

2006.05.05. 12:28
Megállapodott a Henkel a szolnoki mosóporgyár üzemi tanácsával - tudta meg az Index. Deák Ferenc, a cég ügyvezetője elmondta: a törvényben előírtnál kedvezőbb feltételeket kínálnak azoknak a dolgozóknak, akik elveszítik állásukat, és nem akarnak tovább dolgozni a gyár más telephelyén. Az előnyugdíjra jogosultakat papíron akár 2008 végéig foglalkoztatják, holott a gyár az idén júniusban bezár.

Megállapodott a Henkel Magyarország Kft. a cég szolnoki mosóporgyárának üzemi tanácsával a munkájukat elveszítő dolgozók végkielégítéséről és egyéb jutattásairól - közölte Deák Ferenc ügyvezető. Az osztrák vegyipari cég február elején jelentette be, hogy legkésőbb június végéig megszünteti a mosóporgyártást Szolnokon. Mosópor ezt követően már csak szerb, lengyel és osztrák Henkel-gyárakban készül, hazánkban a körösladányi telephelyen viszont a folyékony mosószerek előállítása folytatódik.

Bárki ingázhat, ha akar

Ebben a Szolnoktól mintegy 90 kilométerre lévő Békés megyei üzemben elvileg a mosóporgyárban munkáját elveszítő mintegy száz Henkel-dolgozó mindegyike kaphatna állást. Nagyjából kilencven dolgozó érdeklődött első körben a körösladányi munalehetőség iránt, ők már jártak is az ottani gyárban, mondta Deák Ferenc. Azoknak, akik vállalnák, hogy ott dolgozzanak, ezt május 15-ig kell jelezniük. Deák Ferenc arra számít, hogy 20-50 között lesz az ezt vállalók száma.

A többiek a törvényben előírtaknál kedvezőbb feltételekkel kaphatnak végkielégítést és egyéb juttatásokat - mondta az ügyvezető. Az üzemi tanáccsal kötött megállapodás értelmében a dolgozók megkapják a 13. havi fizetésüket és a kollektív szerződés szerint járó 14. havi fizetés és a hűségjutalom időarányos részét is.

Pluszjuttatásokat kapnak a gyermekes szülők - a gyereküket egyedül nevelők kiemelt összegre számíthatnak -, azok a családok, ahol a házaspár mindkét tagja a most bezáró gyárban dolgozik, és megfizetik azokat is, akik a június 30-i gyárbezárás után az utolsó leszerelési munkákban részt vesznek. A cég kifizeti a gyereket nevelőknek azt a 19 ezer forintos beiskolázási segélyt is, amely elvileg augusztusban (amikorra már bezár a gyár) lenne esedékes.

Nem tudják, mennyibe kerül

A gyár odafigyelt azokra is, akik 2008. december 31-ig előnyugdíjra jogosultak lesznek. Ennek a 10-15 embernek addig mindenképpen fenntartják a munkaviszonyát, hogy így megteremtsék számukra a biztosítotti viszonyt és a korrekt nyugdíjba vonulás feltételeit - mondta Deák Ferenc.

A végkielégítések kiszámításánál nemcsak a Henkelnél, hanem a korábban a Tiszamenti Vegyi Műveknél szerzett munkaidőt is figyelembe veszik, így Deák szerint lehet olyan munkavállaló, aki húszhavi bérének megfelelő összeget kap. Az ügyvezető azt egyelőre megbecsülni sem akarta, összesen mennyibe kerül a Henkelnek a gyár bezárása, mondván: azt csak azt követően tudják kiszámolni, hogy kiderült: hányan és kik dolgoznak tovább a cégnél.