Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Hiller István óriási szerződést szeretne kötni a Microsofttal

2007.12.14. 13:55
Az összes egyetemi-iskolai számítógépre telepített Microsoft-csomag használati joga megszűnik márciustól, ha addig a magyar állam nem rendel újakat. A kormánynál lobbiznak az eddiginél jóval olcsóbb megoldást kínáló nyílt forráskódú szoftveresek is, de a jelek szerint a Microsoft is bevetette magát a hét éve bejáratott üzlet folytatása érdekében. Az oktatási intézmények 5 milliárdos szerződése helyett Hiller István máris egy sokkal nagyobb, összállami MS-megrendelés ötletét támogatja.

Hivatalosan még nem kezdődtek el az előkészületek a Microsoft állami szerződéseinek pótlására, pedig három hónap múlva a Campus és School megállapodások lejártával az oktatási szektorban használt több mint 200 ezer gépen lejár az összes Microsoft-termék, köztük az Excelek és a Wordök licence is.

Spórolhatnának is

A kormánynak márciusig kellene tető alá hoznia egy közbeszerzést, ha véget akar vetni az eddig monopóliumra alapozott beszerzési rendszernek. A nyílt forráskódú szoftverek forgalmazói igyekeznek is emlékezetni a döntéshozókat arra, hogy az uniós gyakorlat már a piac megnyitását diktálná Magyarország számára, valamint arra is, hogy több ország oktatási intézményeiben éppen a rászokás veszélye miatt kifejezetten nem javasolják a Microsoft szoftvereinek kizárólagos használatát.

A konkurencia, az IBM, a Sun Microsystems és az Open SKM egyik legfőbb érve az, hogy a nyílt forráskódú termékek bevezetésével már az átállás évében is csökkennének a kiadások, később viszont határozottan sokat lehetne spórolni. Korábban a Microsoft-szerződés megújításának hátrányait ecsetelte a miniszterelnöknek az időközben megszűnt államreform-bizottság egyik dolgozata is, hangsúlyozva, hogy a beszerzés ma már megoldható az ország egyoldalú elköteleződése nélkül is. Gyurcsány Ferenc azonban eddig nem foglalt állást a világcégek szoftverháborújában.

Kettős verseny

Az oktatásiszoftver-ügyeket kezelő Gazdasági Minisztériumban az ősszel azt tervezték, hogy a piacot felosztják a Microsoft és a Novell között. A lépés még nem jelentene piacnyitást, de legalább a lehetőséget megadná a tényleges felhasználók, a diákok és a tanárok számára, hogy kiválaszthassák a nekik leginkább megfelelőt több gyártó termékei közül. Az áthidaló megoldás mellett azzal érvelnek, hogy az intézmények egyelőre még nehezen tudnák menedzselni az életet a Microsoft nélkül.

Az Index információi szerint azonban a szocialista vezetésű oktatási tárcánál egyáltalán nem támogatják az amerikai szoftvercég hegemóniájának megtörését. Hiller István levélben jelezte, hogy a korábbinál is nagyobb, összevont szerződést javasolna a Microsofttal. A miniszter egyetemi vezetők véleményére hivatkozva támogatja a beszállító megtartását, viszont úgy véli, a Campust és a Schoolt bele kellene olvasztani a teljes állami beszerzésbe. Így az eddig évi 1,8 milliárdos tétel is beolvadna a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságon keresztül az államigazgatási intézmények és az önkormányzatok számára kiírt beszerzésekbe. A Microsoft államigazgatási üzletéről eddig nem hoztak nyilvánosságra adatokat, de piaci becslések szerint 12-15 milliárdot is kitehet. A javaslat következménye lenne az is, hogy az SZDSZ-es GKM-ből a szocialista vezetésű MeH-be kerülne az üzlet.

Utoljára 2004-ben

Az állam utoljára 2004-ben újította meg a Microsoft korábbi szerződéseit. A csak nemrég nyilvánosságra hozott Campus és School szerződés alapján a hároméves időtartam alatt az európai ügyleteket intéző Microsoft Ireland összesen 5 milliárd forintra volt jogosult három magyarországi disztribútorán keresztül.

A megállapodás szerint a kormányzat a Rufusz Computer Kft.-nek, a Számalknak és a Minor Rendszerház Rt.-nek fizethetett 10, illetve 5,3-5,3 millió eurót a papírokban csak desktopnak titulált termékcsomagokért. A Rufusztól ezért az összegért 252 ezer darabot rendeltek, két másik vállalkozástól pedig fejenként 65 ezret, azaz összesen 382 ezret,

A kormánynak akkor is közbeszerzési eljárást kell kiírnia, ha a Microsoft megtartása mellett dönt. A pályázat immár szokásos szövegezése azonban biztosítja, hogy a tender feltételrendszerének csak a Microsoft tudjon megfelelni.