Lehel
17 °C
27 °C

Mától igényelhető OTP-hitelkártya

2003.10.14. 08:42
Nem teljesen klasszikus az OTP új hitelkártyája: készpénzfelvétel esetén azonnal ketyegni kezd a kamat, ami viszont jövő júniusig messze veri a versenytársak konstrukcióit és utána is a legalacsonyabbnak számít majd - a mai ismeretek szerint.
A mai naptól igényelhetők az OTP Bank fiókokban a pénzintézet kamatmentes költési időszakkal rendelkező hitelkártyái. A pénzintézet - szakítva az eddigi erős MasterCard-múlttal - egy időben jelenik meg MasterCard- és Visa- plasztikkal, így a piacon ők a harmadikak a Citibank és a K&H után, ahol minkét kártyatársaság logójával ellátott hitelkártyák kaphatók.

Drága a készpénzfelvétel

Az OTP-kártyát az ügyfelek 250 forintos egyszeri költség ráfizetésével kérhetik úgy is, hogy a műanyag lapocskán a kártyahasználó fényképe is feltűnik - Magyarországon eddig csak a Citibank dobott piacra ilyen plasztikot.

Az OTP kártyája azonban mégsem nevezhető klasszikus hitelkártyának, miután a 45 napos kamatmentes költési időszak kizárólag a bankkártyás vásárlásokra igaz, a hitelkeret maximum 40 százalékáig terjedő készpénzfelvételi lehetőségre nem. Amennyiben azonban az ügyfél a hitelkerete terhére akar készpénzt felvenni, azonnal ketyegni kezd a kamat.

A magyar kártyapiacon eddig két megoldást alkalmaztak a pénzintézetek arra, hogy elkedvetlenítsék az ügyfeleket attól, hogy a bank által kamatmentesen nyújtott pénzeket a pénzintézetnek jutalékot hozó vásárlás helyett készpénzpótlásra használják: vagy megtiltották a hitelplasztikkal való készpénzfelvételt (CIB-Bevásárlókártya), vagy alaposan megkérték a készpénzfelvétel árát (belföldön ez az összeg az "átlagos" kártyával végrehajtott készpénzfelvétel díjának 2-3 szorosa volt.)

Nagyot akar kaszálni

Az OTP megoldása innen is átment valamit, a kamatozás mellett ugyanis a pénzfelvétel díja is magas lesz. A bank egy százalékos, minimum 500 forintos díjat kér az ügyfelektől a saját ATM-en felvett pénzek után, miközben a C-hitel esetében a hitelintézet készpénz-automatáiból egy százalék plusz 100 forintos költségért juthatunk pénzhez.

A legnagyobb kereskedelmi bank igazából nem volt rászorulva arra, hogy kamatmentes költést biztosító kártyát adjon ki. A hitelszámlákhoz kapcsolódó, ám azonnali terhelésű kártyái (B- és C-hiteles) teszik ki ugyanis a hazai, félév végén 796 ezer darabos hitelkártyapiac jelentős részét (közel 150 ezer ilyen kártya van forgalomban).

Az OTP azonban e területen is nagyot akar "kaszálni": így a pénzintézet a fent említett készpénzfelvételi jutalékot jövő év június 30-áig elengedi, ha saját ATM-et használ a fogyasztó (a kamat ugyanakkor marad). Ennél jelentősebb kedvezmény azonban, hogy a bevezető szakaszban a hitelintézet a 15 napos türelmi idő után nem törlesztett hitelrészlet után csak havi 1,2 százalékos kamatot számít fel, aminek következtében a konstrukció teljes hiteldíjmutatója 15,38 százalékos, szemben a versenytársak 35 százalék körüli szintjével.

Az OTP az akció lejárta után is a jelenleg ismert legalacsonyabb, 2,4 százalékos havi hitelkamattal forgalmazza majd hitelkártyáját, amiből - mint azt Hargitai Terézia, a pénzintézet bankkártyaosztályának vezetője elmondta - középtávon százezernyit szeretnének piacra dobni.