Zsófia
17 °C
21 °C

Nem kapkodnak a lakáshitellel

2007.06.26. 15:24
Generációkon át tartotta magát az alapszabály, hogy elsőként mindig a jelzáloghitelt kell visszafizetni, a többi tartozás rendezése csak ezután következhet, hogy ne veszhessen el a hosszú évek alatt felhalmozott home equity. Úgy tűnik, ez már korántsem ilyen egyértelmű, legalábbis a legfrissebb kutatás erre világít rá.

Az Experian Group adatai szerint az alacsony önerős konstrukciókat választók egyre inkább a jelzáloghitel-törlesztésükkel esnek késedelembe, míg hitelkártya-tartozásukat mind pontosabban rendezik.

A logika egyszerű: az alacsony önerős hitelt választóknak gyakorlatilag alig van vesztenivalójuk, hiszen a legtöbben 0 százalékos saját erővel vágtak bele a vásárlásba, és ha azóta még az ingatlanjuk értéke is csökkent, könnyen előfordulhat, hogy többel tartoznak, mint amit a lakás ér.

A hitelkártyák ezzel szemben egyre fontosabb szerepet játszanak az emberek mindennapi életében, hiszen a tengerentúlon a legtöbben ezekkel a plasztikokkal tankolnak, vásárolnak, és fizetésről fizetésre hitelből élnek.

Az Experian adatai szerint 2003 és 2006 között 32-ről 36 százalékra emelkedett az alacsony önerős jelzáloghitelesek aránya, akik több mint 30 napos fizetési késedelemben vannak. A hitelkártyák esetében a legalább 30 napos késedelemben lévők aránya 2003 és 2006 között 32-ről 24 százalékra csökkent.

Az Experian rávilágít, hogy a klasszikus, rendes önerős hitelt választók továbbra is a jelzáloghitel-törlesztést tartják elsődlegesnek, és jóval kevésbé függnek a hitelkártyáktól, mint jobban eladósodott társaik.