Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Terjednek a hitelkártyák

2004.04.14. 08:25
A bankok mindenféle kedvezménnyel próbálják magukhoz csalogatni az ügyfeleket, ám a kártyák használat magas kamattal és sok egyéb költséggel jár.
A klasszikus hitelkártyák súlya egyelőre nem túl jelentős a hazai bankkártyapiacon. A jegybank 2003-ról készült kimutatása szerint, bár négy százalékkal csökkent, változatlanul a betéti kártyák túlsúlya a jellemző a piacon, arányuk 85 százalékos. A fennmaradó, nagyjából 15 százaléknyi rész sem tekinthető teljes egészében klasszikus értelemben vett hitelkártyának, hiszen magában foglalja a hitelkerethez kapcsolódó, de kamatmentes hitelperiódus nélkül működő - például áruvásárlási - kártyákat is.

Kedvezmények

Az elmúlt hónapokban ezen a területen is támadásba lendültek a bankok, és feltűnően kedvező feltételekkel próbálnak újabb ügyfélkapcsolatokat kialakítani. A piacon már megjelent hitelintézetekre jellemző, hogy nem kötik náluk vezetett folyószámlához a szerződéskötést, illetve kiegészítő elemeket - életbiztosítás, társkártya, díjmentes szolgáltatások - kínálnak. Az OTP Bank akciós feltételeket hirdet: június harmincadikáig ötven százalékos kamatkedvezménnyel, zárlati díj felszámítása nélkül, illetve - saját bankjegy-automatán történő készpénzfelvételnél - tranzakciós díj felszámítása nélkül használhatják hitelkártyájukat az ügyfelek.

Klasszikus hitelkártyát jelenleg hét hitelintézet kínál a hazai piacon, ám újabb szereplőkkel is számolni kell: legutóbb a Budapest Bank jelentette be, hogy - a már működő áruvásárlási kártyán túl - e területen is piacra lépést tervez. Egyes banki szakértők szerint a fokozott lelkesedés nem a nagy piaci kereslettel, hanem inkább az új ügyfelek szerzésének lehetőségével magyarázható: bár a kártyahasználat nem kötött folyószámlához, a hitelintézetnek mégis ügyfélkapcsolatot jelent, ami egyéb területeken is hozzá húzhatja régi bankjától a kártyabirtokost.

Alig különböznek

A klasszikus hitelkártyát kínáló bankok kondíciói között nem fedezhetők fel égbekiáltó különbségek: a kártya igényléséhez szükséges jövedelemnek el kell érnie, vagy épp meg kell haladnia a minimálbért, a kamatmentes időszak pedig rendszerint 40-45 nap körül mozog. A havi hitelkamat két-három százalékos, bőven harminc százalék fölötti thm mellett, a készpénzfelvét pedig egyáltalán nem kifizetődő, hiszen a felvett összeg két-három százalékába is kerülhet mindez a tulajdonosnak. A kártyák éves díja az extra szolgáltatások mennyiségétől függően változik, jellemzően öt ezer és 15 ezer forint között alakul.

A bankok általában - a limit megállapítását követően - automatikus kölcsönhöz jutás lehetőségével, illetve a nagyjából másfél hónapos kamatmentes időszak kiemelésével igyekeznek eladni hitelkártyáikat. A leendő ügyfélnek ezzel együtt nem árt szem előtt tartania, hogy az ezt követő hitelkamat meglehetősen magas, illetve akadnak bőven a kártya fenntartásából eredő járulékos költségek is. Így csak az jár jól a hitelkártyával, aki a keret lehívását követő rövid időn belül törleszteni tud, és megfelelő havi jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy megérje kártyáját hosszabb távon is fenntartania.