Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Létszámleépítés az Ikarusbusnál

2003.02.12. 17:07
Az Ikarusbus Rt. a rendelésállományának folyamatos visszaesése miatt megújítja termékskáláját, és 270 fővel csökkenti a székesfehérvári gyárának létszámát - jelentette be szerdán a társaság.
Az Iveco érdekeltségű Irisbus többségi tulajdonában lévő társaság már 2002 tavaszától fokozatos létszámleépítésre kényszerült, majd múlt év novemberében átmenetileg felfüggesztette a folyamatos termelést, december 20-tól január 17-ig pedig székesfehérvári gyárában a dolgozókat szabadságra küldte.

Az Ikarusbus munkahelymegőrző támogatást igényelt a Fejér Megyei Munkaügyi Központtól, ám a biztosított források csak a bérek 25 százalékát fedeznék három hónapon keresztül. Így az Ikarusbusnak nem csak a fennmaradó 75 százalékot kellett finanszíroznia, hanem kötelezettséget kellett vállalnia a támogatott munkahelyek megőrzésére további hat hónapon keresztül.

Alváz Tunéziába

A közlemény hangsúlyozza: tekintettel arra, hogy a gyár termelésének alakulása bizonytalan, ez állapot ésszerűen nem tartható sokáig. A költségek az Ikarusbus és a tulajdonos, Irisbus számára már elviselhetetlenül magasak lennének. Az Ikarusbus közleménye szerint termelése továbbra is nagyon korlátozott: alapvetően a Tunéziába szállítandó alvázak gyártása folyik. Az exportértékesítések terén a kilátások időben távoliak és bizonytalanok.

Moszkvának sem kell

Az erős forint miatt a Törökországban és Brazíliában gyártott termékek versenyképessége messze meghaladja a magyar termékekét. Az Ikarusbus számára az orosz piac bezárult, Moszkva városa a magyar kormány közbenjárása ellenére sem rendelt buszokat - szögezi le a közlemény. Ebben a helyzetben az Ikarusbus újraosztja a szerepeket a budapesti Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. és a székesfehérvári gyár között - derül ki a közleményből.

Korábbi közlés szerint az 1999-ben alakult társaság 77 százalékban az Irisbus S.L., míg 23 százalékban az Ikarus Járműgyártó Rt. tulajdonában van, jegyzett tőkéje pedig 6,4 milliárd forint.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek