Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ma dől el: mennyit ér a Molnak az INA

2003.07.10. 09:29
Hamarosan befejeződhet az állami kézen lévő horvát olajipari vállalat, az INA privatizációjának első üteme. A zágrábi kormány által eladásra meghirdetett 25 százaléknyi részvényre ma kell beadnia ajánlatát a három pályázónak, a Molnak, valamint az osztrák OMV-nek és az orosz Rosznyeftnek. A versenyfutás várhatóan egy hét múlva dől el, a horvát kormány a tervek szerint július 17-én jelenti be: kié lehet az INA-torta első szelete.
Az előzetes hírek szerint a horvát kormány legalább négyszázmillió dollár bevételre számít az INA egynegyedének eladásából. A végleges ajánlatokat ma délután hozzák nyilvánosságra Zágrábban.

Az elemzők szerint a horvát cégért Mol-OMV versenyfutás várható. A harmadik pályázó, az orosz társaság ugyanis állami tulajdonban van, és zágrbái lapok szerint aligha várható, hogy egy állami kézben lévő cégnek adják el a magánosítani szánt társaság 25 százalékát.

Lehet, hogy az OMV-vel már megállapodtak

Az elmúlt hetekben számos, egymásnak olykor ellentmondó hír látott napvilágot a lehetséges befutóról. Egy héttel ezelőtt a Globus című zágrábi lap arról adott hírt, hogy az OMV már megállapodott a horvát kormány illetékeseivel. A hetilap információi szerint az osztrákok a 320 millió eurót (nagyjából 370 millió dollárt) ajánlottak az INÁ-ért, noha hónapokkal ezelőtt kiszivárgott hírek még 362 millió eurós osztrák ajánlatról szóltak.

Újabb részvénycserét akar a Mol?

A magyar pályázattal kapcsolatban állítólag Zágrábban leginkább a kereszttulajdonlás tervét kifogásolták. Kiszivárgott hírek szerint ugyanis a Mol a szlovák Slovnaft megvásárlásához hasonlóan az INÁ-t is részvénycserés tranzakcióban szerezné meg.

Mint ismeretes, a Mol a Slovnaftban két részletben összesen hetven százalékot szerzett, míg a szlovák cégnek nagyjából tíz százalékos Mol-részesedése van. Igaz, a második ütemben megvásárolt negyven százalék sorsa még bizonytalan, egy, a tranzakciót megelőző pozsonyi tőzsdei ügyletet ugyanis vitatja a magyar olajcég. Az ügyben a szlovák pénzpiaci felügyelet éppen szerdán rendelt el új eljárást.

Hernádi Zsolt: a Mol ajánlata is készpénzes

A Népszabadság mai számában Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója az INÁ-ért folytatott versenyfutás kapcsán úgy fogalmazott: az OMV kelet-nyugat irányba, a Mol észak-dél irányba terjeszkedik, így megférnek egymás mellett. Arra a felvetésre, hogy az osztrákok esélyeit növeli készpénzes ajánlatuk azzal szemben, hogy a magyar cég partnerséget kínál, a Mol-vezér úgy fogalmazott: a Mol ajánlata is készpénzes. Emellett pedig a horvát állam számára felajánlják a lehetőséget, hogy ha kívánja, részesedést szerezzen a Slovnaftból és a Molból, és remélhetőleg az INA-ból kialakuló közép-európai vállalatcsoportban.

A Mol más szálon is intenzív lobbitevékenységbe kezdett. Szerdán írták alá Zágrábban azt a megállapodást a Blue World Tengerkutatási és Természetvédelmi Intézettel, amely értelmében a magyar olajcég lett az adriai delfinvédelmi program fő támogatója. A Mol százezer euróval járul hozzá az adriai delfinek természetes életének védelméhez, környezetük megóvásához, valamint két ösztöndíjat biztosít az intézet munkájának megismerésére és szakmai segítésére.

Az olajtársaság tegnapi közleménye szerint a Mol a horvát olajtársaság privatizációs pályázatától függetlenül elkötelezett a régiós környezetvédelem tekintetében. Igaz, azt érzékeltető megállapodást egy nappal a zágrábi borítékbontás előtt írták alá, ami aligha lehet véletlen.

Döntés jövő csütörtökön

A vételi ajánlatok mai nyilvánosságra hozása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy döntés is születik. A ma megismert pályázatokról előreláthatólag már hétfőn tárgyal az INA privatizációjával foglalkozó tanács. Ezt a testületet Ivica Racan miniszterelnök vezeti. A végleges döntés körülbelül egy hét múlva várható.

Ljubo Jurcic, a horvát kormány gazdasági minisztere előzetesen annyit közölt: a legmagasabb ár és az átláthatóság a legfontosabb számukra. Jurcic szerint ha túl nagy eltérés lesz Mol, az OMV és a Rosznyeft csütörtöki kötelező végső árajánlata között, akkor a döntéshozatalban az ár lesz a döntő, ellenkező esetben a pótfeltételek számítanak inkább.