Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyorsulni kezdett az infláció

2005.04.12. 11:51
Gyorsabban nőtt az infláció a februárinál, de az elemzők szerint ebben semmi meglepő nincs, az inflációs adatokat azok a tényezők húzták, amelyekre számítani lehetett. Legjobban az energiaárak és a benzin drágulása növelte az inflációt. A forint nem reagált az adatokra.
Márciusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,7 százalék volt, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 3,5 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első három hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Benzinár miatt

Az alapdrágulás tavaly márciushoz viszonyítva 2,8 százalék volt. Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (8,5 százalék), valamint a gyümölcs és zöldséglevek (1,4 százalék) ára. Olcsóbb lett az étolaj és a péksütemények (2,5-2,5 százalék), a csokoládé, kakaó (2,0 százalék), valamint a liszt és a tojás (1,7-1,7 százalék).

A háztartási energia átlag feletti, 2,4 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia ára 6,9 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkek körében szintén az átlagost meghaladó áremelkedés (1,3 százalék) volt megfigyelhető az ilyenkor szokásos szezonális változásnak megfelelően.

A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A járműüzemanyag 2,4 százalékkal, a szolgáltatásokon belül a szerencsejáték 9,3 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly márciusban.

Passzív kereskedők

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint semmi meglepő nincs az adatokban. Az élelmiszerek és ruházati cikkek drágulása az ilyenkor szokásos szezonalitásnak megfelelően alakul. Az elemző az MTI-nek elmondta, az üzemanyag drágulása megemeli az áprilisi inflációt is.

Barcza György az ING Bank elemzője is a benzin és a dízel drágaságát tartja a legfontosabbnak az infláció szempontjából, de szerinte tartható lesz év végére a tervezett 4 százalékos inflációs terv.

A forint egyébként nem reagált az inflációs adatra, szinte ugyanannyiért árulták az eurót, mint tegnap este. A kereskedők szerint passzív a piac, nincs nagy pénzmozgás. Az MTI szerint a piacon 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést tartanak valószínűnek a monetáris tanács következő ülésén.