Géza
-12 °C
-4 °C

Tavaly 3,6 százalékos volt az infláció

2006.01.17. 09:25
Tovább tartott az infláció mérséklődése decemberben. A tavalyi utolsó hónapban 3,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, de nem változtak novemberhez képest. Tavaly éves szinten 3,6 százalékos volt a pénzromlás mértéke.
A statisztikai hivatal kedden tette közzé a tavalyi inflációs adatokat. A KSH jelentésében szereplő adatok lényegében megegyeznek a szakemberek által prognosztizálttal: az infláció éves szinten 3,6 százalékos volt. Decemberben az előző év decemberéhez képest 3,3 százalékkal nőttek, az előző hónappal összevetve nem változtak az árak.

Olcsóbb élelmiszerek

Novemberhez képest olcsóbbak lettek - bár csak 0,2 százalékkal - az élelmiszerek a múlt hónapban, noha az idényáras élelmek ára 6,9 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkek, a szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási termékek és az egyéb cikkek, üzemanyagok ára szintén csökkent, utóbbi két százalékkal lett olcsóbb. Kis mértékben emelkedett a szolgáltatások ára.

Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve az élelmiszer 3,4 százalékkal lett drágább, bár az egyes táplálékfajták között jelentős az eltérés. Az idényáras élelmiszerek 26, a munkahelyi étkezés 7, a cukrászáru, fagylalt és éttermi étkezés 6 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a cukor (11 százalék), a liszt (4 százalék), valamint a kenyér és a sertéshús (2-2 százalék) ára.

Inflációnövelő energiaárak

Az inflációs mérséklődését segítette, hogy a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a múlt hónapban, mint 2004. decemberében. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (0,2 százalékkal) emelkedtek.

Az egyéb termékek, üzemanyagok átlagot meghaladó 5 százalékos áremelkedésén belül a járműüzemanyagok 8,4 százalékkal kerültek többe, mint tavalyelőtt decemberben. A háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,1 százalék), ezen belül az elektromos energia 6,9 százalékkal, a vezetékes gáz ára 5,9 százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékben, 5,5 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a csatornadíj 12, a szemétszállítás 11 százalékkal kerül többe.

Nem meglepő

A decemberi és éves inflációs folyamatok a vártnak megfelelően alakultak. A portfolio.hu-nak nyilatkozó piaci elemzők a tényadattal megegyező becslést adtak a publikáció előtt.