Klaudia
-3 °C
3 °C

TippMix a januári infláció körül

2006.02.15. 08:25
Januárban 2,45 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak, ám az előrejelzések bizonytalansága talán még sohasem volt ilyen magas.

Rendkívül magas bizonytalanság mellett éves szinten 2,45 százalékkal nőhettek, az előző hónaphoz mérten pedig 0,35 százalékkal csökkenhettek az árak - a Reuters egy évre visszatekintően 2,37 százalékot jósolt. Az elemzők kommentárjaikban csaknem egyöntetűen említik a januári inflációra vonatkozó prognózisok szokásosnál is nagyobb bizonytalanságát, mivel nagyon nehezen lehet előre jelezni, hogy az áfa mérsékléséből mennyi jön át az első hónapban. Sötétben tapogatózás folyik, az áfáról nagyon kevés az információ - véli Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője.

Szóródik a prognózis

Ez meg is látszik prognózisok szórásában, a havi árváltozásra vonatkozó prognózisok -0,1 és -0,8 százalék között legyeznek. Ez az év az áfáról szól - összegezhetők a távolabbra tekintő vélemények. Az idei kérdőjelek a forgalmi adó körül sokasodnak, de bizonytalanságot okoz a hatósági árak emelésének elmaradása, illetve tolódása, az energiaárak változása is kérdéses. A felső áfakulcs 20 százalékra csökkentése az ebbe a körbe tartozó áruk árát kedvező esetben akár 4 százalékkal is mérsékelheti. Feltételezhető azonban, hogy ez nem minden termék és szolgáltatás esetében történik meg, mivel az árcsökkenés mértéke függ az adott piacon meglevő versenytől, csakúgy, mint attól, hogy hatósági áras termék, illetőleg szolgáltatás fogyasztói árát érinti-e az intézkedés - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője.

Kedvezően hat az idei inflációra az áramár várható mérséklése, valamint a gázárak, és a távhődíjak emelésének elmaradása, ugyancsak kérdéses azonban, hogy az év közepén megtörténik-e a háztartási energiaárak korrekciója. Az ING Bank elemzőinek számításai szerint az áfacsökkentés 57 százaléka "átjön" januárban, de például az áram vagy telefon esetében valószínűleg csak februárban jelenik meg. A várakozások azt mutatják, hogy januárban a tartós fogyasztási javak további árcsökkenése, a ruházati cikkek áresése, az elmaradt év eleji háztartásienergia-áremelések miatt e szolgáltatások mérséklődő drágulása, egyéb hatósági áras szolgáltatások esetében a visszafogottabb áremelések miatt a szolgáltatások mérsékeltebb ütemű növekedése jellemezte a fogyasztói árszintet. Míg 2005 januárjában 2,4 százalékkal nőttek a hatósági árak, idén csak 1,7 százalékkal, ez a 20,3 százalékos súly miatt - önmagában 0,14 százalékpontos inflációcsökkenést eredményez - kalkulál Barcza György, az ING Bank vezető elemzője.

Drága a kaja

Az üzemanyagárak ugyanakkor újra emelkedtek januárban, és az is figyelemre méltó, hogy mind Csehországban, mind Szlovákiában a vártnál magasabb lett az élelmiszerek inflációja. Az idei átlagos infláció 1,6, a decemberi pedig 1,7 százalékos a konszenzus szerint, a Reuters 1,78 százalékos átlagos és 2,06 százalékos decemberi áremelkedéssel számolt legutóbb. Az idei infláció az év közepére érheti el mélypontját, a nyári hónapokban 1,2-1,4 százalékra süllyed, sőt 1 százalék körüli várakozás is felbukkant május-júniusra; ebben - Bartha Attila, a Kopint kutatója szerint - az áfa mellett az alacsony inflációs várakozások is szerepet játszanak. Innen azonban az háztartási energiaárak esetleges korrekciója, és a tavalyi alacsony bázishatások miatt az év végére újra megközelítheti a 2 százalékot. Sok múlik azon, hogy a korrekció mikor következik, ez alapvetően befolyásolja a headline infláció ismét emelkedésnek indulását - mondta Békési Ilona, az Aegon szakértője.