Valér
4 °C
8 °C

Lassuló növekedés, csökkenő infláció

2004.11.02. 00:28
A négy legnagyobb magyarországi kutatóintézet közzétette, milyen makrogazdasági mutatókra számít. Az Ecostat, a Pénzügykutató Rt., a Kopint-Datorg és a GKI prognózisai között nem nagyok az eltérések.
Az Ecostat, a Pénzügykutató Rt., a Kopint-Datorg és a GKI közzétette, az idei évre milyen makrogazdasági adatokra számít. A négy gazdasági kutatóintézet az adatokat november másodikán aktualizálta.

A gazdasági növekedés három kutatóintézet szerint négy százalékos lesz az év végére, ez Ecostat ennél valamivel pesszimistább adatot vár, szerinte 3,8 százalékos lesz a GDP növekedése. Ez majdnem kétszer annyi, mint az EU átlag, de a májusban csatlakozott országok közül itt a leglassabb a növekedés.

Infláció és növekedés

A kutatóintézetek szerint az idén hét százalék alá fog csökkenni az infláció mértéke. A fogyasztói áremelkedés az Ecostat szerint 6,7 százalékos lesz az év végére, a Pénzügykutató Rt. szerint 6,8 százalékos lesz az infláció, míg a másik két cég, a Kopint-Datorg és a GKI 6,9-6,9-es adatot várnak.

A GKI elemzése szerint kissé lassul majd a gazdasági növekedés, de az infláció is mérséklődni fog. A kutatók szerint a tovább csökkenő infláció, az erős forint és a javuló államháztartási pozíció hatására az év során további jegybanki kamatcsökkentés valószínű, az év végére 9,5 százalék körüli alapkamat várható.

A kormány a májusban elkészült konvergenciaprogramban az év végére 3,5 százalékos GDP-növekedést jósolt, ez kisebb, mint amennyire most az elemzők számítanak. Az inflációt azonban úgy tűnik alulbecsülte a kormány, az EU-nak eljuttatott dokumentumban 6,5 százalékos áremelkedésre számítottak erre az évre.