Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az Autóker építi a legtöbb lakást

2006.04.07. 14:36
Idén várhatóan még több lakást adnak át, mint tavaly, de összességében már lassul a budapesti ingatlanpiac növekedési üteme. A Studio Metropolitana felmérése szerint a tavalyi nyolcezer után idén kilencezer lakás talál gazdára. A tavalyi adatok szerint a 15 legnagyobb cég építi a fővárosban készülő lakások csaknem felét.
Ebben az évben várhatóan megkezdődik a lassulás a budapesti ingatlanpiacon - legalábbis ezt prognosztizálja az a felmérés, amely a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. készített. A tanulmányból, amelyet Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezető igazgatója ismertetett, kiderül: mivel tavaly minden eddiginél több, közel 23 000 lakás építése volt folyamatban a fővárosban, az idén rekord mennyiségű, 9000 lakás átadása várható (tavaly nyolcezer került a piacra).

Csepelen épül a legnagyobb

Tavaly megközelítőleg 12 000 új lakás építését kezdték el ötvenlakásosnál nagyobb beruházásban, ebből hat helyen háromszáznál több lakást építenek. Idén 8500-9500 új lakás építésére számít a Studio Metropolitana. A múlt évben hat olyan nagy építkezés kezdődött, amely 300 lakásnál többet tartalmazott, köztük a legnagyobb a csepeli Rákóczi Liget, ahol 483 lakás épül.

A piac koncentráltságát jelzi, hogy az épülő 23 000 lakásból több mint tízezret a tizenöt legnagyobb beruházó készít. A legtöbb, 1377 lakás építését az Autóker Holding kezdte meg 2005-ben, de ezernél több új otthont jelentenek az AL Holding-Angyalföldi Lakásépítő Rt. (1363) és az Olimpia csoport (1279) beruházásai is. A legtöbb lakásépítés a IX., a XI. és a XIII. kerületben kezdődött meg.<>

A Studio Metropolitana előrejelzése szerint a budapesti lakáspiac telítődésével a beruházók érdeklődése egyre inkább a Pest megyei települések irányában fordul. A megyében most még jelentős az elmaradás a fővároshoz képest, harminclakásosnál nagyobb beruházásban csak mintegy 1500 lakás épült, ami 17 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A Studio Metropolitana és az E-Build felmérése a lakásépítésk mellett kiterjedt a szálloda- és irodapiacra is. Az adatok szerint tavaly kis mértékben nőtt a szállodaépítések száma, az egy évvel korábbi 784-gyel szemben 830 szállodai szoba építése volt folyamatban. Az urbanisztikai cég várakozásai szerint ez a folyamat 2006-ban is töretlen marad, és megkezdődhetnek olyan régóta tervezett beruházások, mint a Balettintézet, az Úttörő Áruház vagy a Blaha Lujza téri sajtószékház átalakítása.

Újabb kivitelezési hullám indulhat meg a fővárosi irodaházak piacán is - jósolják más prognózisokhoz hasonlóan. A felmérés szerint az újonnan induló építkezések alapterülete 300-400 000 körül várható idén. A legnagyobb idei átadás a Kapás utcai Víziváros Office Center volt, az elkezdett legnagyobb építkezés az Arena Corner a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán. Tavaly 13 új irodaház építését kezdték el, összesen 82 000 négyzetméteren.