Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Marad az iparűzési, jön az ingatlanadó

2006.10.04. 07:34
Az Európai Bíróság keddi döntése után nagyobb az esélye annak, hogy Magyarországon megmarad az iparűzési adó, ennek ellenére a pénzügyminisztérium nem tett le az ingatlanadóról sem. Ezt 2008-ban vezetnék be, és nemcsak magánszemélyek fizetnék.

Kedden megszületett döntés, hogy összefér az európai joggal a magyar iparűzési adóhoz hasonló olasz irap (regionális termelési adó). Az eset azért érdekes, mert az irap esetleges unióellenessége esetén valószínűleg az évi 3-400 milliárd forintos adóbevételt jelentő magyar helyi iparűzési adó (hipa) is biztosan elbukott volna az EB előtt.

PM: kevés magyar vonatkozás

Kőszegi Márk pénzügyminisztériumi helyettes sajtófőnök a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy az ügynek nagyon kevés magyar vonatkozása van, az olasz irap és a magyar iparűzési adó ugyanis nem tekinthető azonosnak, csupán hasonlónak. Ha pedig elfogadjuk a hasonlóságot, akkor a magyar adóval kapcsolatban is arra lehet számítani, hogy az Európai Bíróság összeegyeztethetőnek tartja majd a közösségi joggal.

A PM álláspontja a mai döntéstől függetlenül továbbra is az, hogy a hipa nem minősül forgalmi típusú adónak, így teljes mértékben kompatibilis az uniós joggal. Mint ismeretes, a hipa esetleges szabálytalannak minősítése azért merült föl, mert mértékének megállapítása a forgalom arányában történik, így első ránézésre forgalmi típusú adónak tűnhet. Egy országban pedig csupán egy forgalmi adó lehet, így amennyiben a hipa is ebbe a kategóriába tartozna, úgy meg kellene szüntetni.

A hipa kompatibilitása mellett szól az a tény, hogy a csatlakozási tárgyalások során az EU nem minősítette unióellenesnek. Ha pedig Brüsszel akkor nem emelte föl szavát az adónem ellen, akkor nehezen lenne elképzelhető, hogy az Európai Bíróság szabályellenesnek minősíti.

Ingatlanadó mégis lesz

A hipa sorsától függetlenül várhatóan 2008 januárjától bevezetésre kerül az ingatlanadó, amely még az előkészülés fázisában jár. Ezt az adófajtát nem csak magánszemélyek fizetik majd, bevezetéséhez pedig szükség van az ingatlanok értékelési rendszerének kialakítására - tette hozzá Kőszegi.

Zara László adószakértő is osztja a szóvivő véleményét, szerinte az irap kapcsán született döntés ismeretében minden valószínűség szerint a hipát sem találja majd unióellenesnek az Európai Bíróság. A szakértő emellett megjegyzi, hogy amennyiben maradhat az iparűzési adó, abban az esetben nincs szükség ingatlanadó bevezetésére. Ezt az adónemet a szakszerű értéknyilvántartási rendszerek hiánya miatt 2-3 éven belül valószínűleg amúgy sem lehetne bevezetni.