Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem lesz inzulinhiány

2004.04.02. 11:52
A további "zsarolás" kivédésére a kormány az árbefagyasztás előtt még az eredeti áron felvásárolta a Novo Norkdisk fél évre elegendő inzulinkészletét. A Népszabadság értesülései szerint a megvásárolt mennyiség mintegy fél évre elegendő. A cukorbetegek számára elengedhetetlenül fontos gyógyszert jelenleg két gyógyszergyártó cég forgalmazza Magyarországon.
Mint azt a Népszabadság megírta, Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) feladata az esetleges katasztrófahelyzetekre való felkészülés, a szükséges gyógyszerkészletek raktározása. Inzulinból azonban most először "spájzoltak" be.

Fél évre

A Népszabadság információi szerint "kormányzati készletezésre" most mintegy kétmilliárd forint értékben fél évre (vagyis arra az időszakra, amíg az árbefagyasztás érvényben van) elég inzulinkészletet vásárolt be az EKI. Ugyan két nagy cég, a Lilly és a Novo Norkdisk látja el a magyar piacot inzulinnal, csak ez utóbbival született megállapodás. A Lilly-vel nem sikerült megegyezni, így a mintegy 150 ezer magyar cukorbeteg ellátását a Novo Norkdisk készítményéből fogják megoldani.

A mostani megállapodást még több követheti, hiszen a kormány célja az, hogy az árbefagyasztás alatt a többi gyógyszergyártóval is meg tudjon egyezni. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a Népszabadság érdeklődésére elmondta, hogy a kormány ajánlata szerint a gyógyszergyártók bizonyos mértékben növelhetnék áraikat, de forgalmukból 15 százalékot a pénztár kasszájába kéne fizetniük.