József, Bánk
-6 °C
0 °C

Innovációból közepes

2004.12.01. 09:13
Magyarország az új EU-tagállamok középmezőnyébe tartozik az innováció terén - állapítja meg az Európai Bizottság. Az informatikai ráfordítások nagysága alapján azonban hazánk európai szinten a legjobbak közé tartozik.
Az összesített innovációs mutatószám alapján Svéd- és Finnország vezeti az európai országok mezőnyét; az új EU-tagállamok közül Észtország és Szlovénia teljesítménye a legjobb, de a többiek is fokozatosan javítják pozícióikat - igaz, elég alacsony bázisról kiindulva. A különböző ágazatok közül 2004-ben az elektromos és az optikai termékek előállítói bizonyultak a leginkább innovatívnak, míg a sereghajtó címét a textilipar érdemelte ki.

Középmezőny

Magyarország nagyjából azonos eredményt ért el a listán, mint Málta, Szlovákia vagy Litvánia. Szlovénia és Észtország mellett például Bulgária is megelőzi hazánkat, ugyanakkor Lengyelország, vagy a tizenötök közül Görögország eredménye sokkal rosszabb. Magyarország egy mutatószámot - az informatikai és távközlési kiadások nagyságát - tekintve bronzérmes az országok mezőnyében. Nálunk a GDP 9,4 százalékát fordították ilyen célra, amit csak Észtország (11,5) és Litvánia (10,1 százalék) tudott felülmúlni.

Az innovációs index - amelynek értékét a huszonötökön túl Bulgáriára, Romániára, Törökországra, Svájcra, Norvégiára, Izlandra, valamint az összehasonlítás végett az Egyesült Államokra és Japánra is kiszámítottak a brüsszeli illetékesek - húsz mutatószám összegzésén alapul. Ezek az emberi erőforrások minőségére, az új ismeretek létrehozására, átadására és alkalmazására, továbbá az innovációs tevékenység finanszírozására terjednek ki.

Fontos az esztétika

Most első ízben az innovációs folyamat nem technikai összetevőire - így a szervezeti és vezetési újítások alkalmazására vagy a termékek esztétikai megjelenésére - is nagy figyelmet fordítottak az elemzés készítői. Figyelemre méltó, hogy ezen a téren nem az egyébként vezető skandináv országok, hanem Luxemburg és Németország bizonyult a legjobbnak európai szinten, és számos, az összesített mutatószám szerint hátul kullogó ország - például az unió mediterrán tagjai - is igen jó helyezést ért el a nem technikai jellemzők alapján.

Európa tengerentúli versenytársakkal szembeni lemaradása viszont nem csökken. Az USA és Japán továbbra is sokkal előbbre tart az innovációs tevékenységben, méghozzá alapvetően a szabadalmak számának, a felsőfokú végzettséget megszerzettek arányának és a kutatási kiadások nagyságának köszönhetően.