Pongrác
12 °C
23 °C

Még jó üzlet az irodaház

2005.08.31. 10:34
Egyre nagyobb megtérülési idővel kell számolni a hazai kereskedelmi célú ingatlan piacon, de a hozamok még mindig magasabbak, mint Nyugat-Európában. Az idén újabb rekordot dönthet az értékesítés, az év végéig jóval több mint egy milliárd eurós forgalmat bonyolíthat az irodák és üzlethelységek piaca.
A 2004 év végi befektetési piaci jelentés elkészítésekor nyilvánvaló volt, hogy a 2004-es év rekordnak számít a magyar kereskedelmi ingatlanpiacot tekintve - áll a Colliers Internatiomal első féléves magyarországi jelentésében . Számos iparági szakértő éppen ezért visszaesésre számított 2005-ben, amit azzal magyaráztak, hogy a 2004-es eladások miatt alacsony lesz a kínálat. A jóslat nem vált be: már most kijelenthető, hogy az idei forgalom könnyedén felülmúlja majd a tavalyi évet. A Colliers International adatai szerint, amely valamennyi irodai és kiskereskedelmi ingatlanokat érintő értékesítést regisztrál, 2005 első félévében 870 millió euró értékű tranzakció zárult le illetve áll előkészítés alatt. Habár ezek a számok meglehetősen pontosak és naprakészek, kétségtelen, hogy újabb tranzakciók zárulnak le az év végéig, amelyek az értékesítések összértékét jóval a tavalyi 1 milliárd eurós érték fölé emelik.

Csökkenő hozam

A piac azzal együtt élénkül, hogy a Colliers és a GVA Hungary szerint is egyre hosszabb a megtérülési idő, amivel a befektetők számolhatnak. A Colliers adatai alapján a hozamok csökkenése folytatódik: míg 2004 végén egy "A" kategóriás irodaházat 7,75 százalékos hozamelvárással lehetett megvásárolni, addig közel 7 hónappal később, 2005 júliusában, egy ugyanilyen "A" kategóriás irodaépület hozama már csak 7,5 százalékos és az év végére ez a szám várhatóan a 7 százalékhoz áll majd közelebb. Hét százalékos hozamszintet vár a GVA is.

Nemzetközi összehasonlításban még mindig kedvező a magyar megtérülési mutató - válaszolták ugyanakkor a Colliers szakértői az Index megkeresésére. A Nyugat-európai piacokon 3 és 6,5 százalék között mozognak a hozamok. A régiót tekintve Lengyelországban az "A" kategóriás irodaházak hozama 8, a ipari és a kiskereskedelmi ingatlanoké 9 százalék; Romániában az A kategóriás irodaházak hozama 9, míg a kiskereskedelmi ingatlanoké 9,7 százalék körül mozgott átlagosan. Ez azt jelenti, hogy Magyarország hasonlóan teljesít a régió többi országához képest.

Több lesz az üres iroda

A hozamszint további csökkenését vetíti azonban előre, hogy a GVA szerint 2007-től fontos trendforduló várható az irodapiacon. Egyelőre még csökken az üresen álló bérirodák mennyiségét mutató kihasználatlansági ráta, : 2003 első félévének végén 19,4, 2004. december végén 15,8, az idei első félév végén pedig az irodáknak már csak 13,51 százaléka állt üresen. Mivel azonban 2006-ban jelentős kínálatbővülésre, 133,5 ezer négyzetméternyi új iroda átadására lehet számítani, a trend megfordul és túlkínálatba csap át, ami az üresedési ráta növekedését okozza majd - áll az elemzésben.

A Spenót-ház a legnagyobb idei falat

A legnagyobb idei irodbérleti megállapodás a még át sem adott Roosevelt téri egykori állami irodaházhoz kötődik. A Colliers tanulmánya szerint a német BHG már majdnem befejezte az épület teljes felújítását és a 28,800 négyzetméteres ház közel 40 százalékát 10 évre előre bérbe adta az E.ON Hungária csoportnak 21 eurós havi négyzetméterenkétni bérleti díjért.