Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még jó üzlet az irodaház

2005.08.31. 10:34
Egyre nagyobb megtérülési idővel kell számolni a hazai kereskedelmi célú ingatlan piacon, de a hozamok még mindig magasabbak, mint Nyugat-Európában. Az idén újabb rekordot dönthet az értékesítés, az év végéig jóval több mint egy milliárd eurós forgalmat bonyolíthat az irodák és üzlethelységek piaca.
A 2004 év végi befektetési piaci jelentés elkészítésekor nyilvánvaló volt, hogy a 2004-es év rekordnak számít a magyar kereskedelmi ingatlanpiacot tekintve - áll a Colliers Internatiomal első féléves magyarországi jelentésében . Számos iparági szakértő éppen ezért visszaesésre számított 2005-ben, amit azzal magyaráztak, hogy a 2004-es eladások miatt alacsony lesz a kínálat. A jóslat nem vált be: már most kijelenthető, hogy az idei forgalom könnyedén felülmúlja majd a tavalyi évet. A Colliers International adatai szerint, amely valamennyi irodai és kiskereskedelmi ingatlanokat érintő értékesítést regisztrál, 2005 első félévében 870 millió euró értékű tranzakció zárult le illetve áll előkészítés alatt. Habár ezek a számok meglehetősen pontosak és naprakészek, kétségtelen, hogy újabb tranzakciók zárulnak le az év végéig, amelyek az értékesítések összértékét jóval a tavalyi 1 milliárd eurós érték fölé emelik.

Csökkenő hozam

A piac azzal együtt élénkül, hogy a Colliers és a GVA Hungary szerint is egyre hosszabb a megtérülési idő, amivel a befektetők számolhatnak. A Colliers adatai alapján a hozamok csökkenése folytatódik: míg 2004 végén egy "A" kategóriás irodaházat 7,75 százalékos hozamelvárással lehetett megvásárolni, addig közel 7 hónappal később, 2005 júliusában, egy ugyanilyen "A" kategóriás irodaépület hozama már csak 7,5 százalékos és az év végére ez a szám várhatóan a 7 százalékhoz áll majd közelebb. Hét százalékos hozamszintet vár a GVA is.

Nemzetközi összehasonlításban még mindig kedvező a magyar megtérülési mutató - válaszolták ugyanakkor a Colliers szakértői az Index megkeresésére. A Nyugat-európai piacokon 3 és 6,5 százalék között mozognak a hozamok. A régiót tekintve Lengyelországban az "A" kategóriás irodaházak hozama 8, a ipari és a kiskereskedelmi ingatlanoké 9 százalék; Romániában az A kategóriás irodaházak hozama 9, míg a kiskereskedelmi ingatlanoké 9,7 százalék körül mozgott átlagosan. Ez azt jelenti, hogy Magyarország hasonlóan teljesít a régió többi országához képest.

Több lesz az üres iroda

A hozamszint további csökkenését vetíti azonban előre, hogy a GVA szerint 2007-től fontos trendforduló várható az irodapiacon. Egyelőre még csökken az üresen álló bérirodák mennyiségét mutató kihasználatlansági ráta, : 2003 első félévének végén 19,4, 2004. december végén 15,8, az idei első félév végén pedig az irodáknak már csak 13,51 százaléka állt üresen. Mivel azonban 2006-ban jelentős kínálatbővülésre, 133,5 ezer négyzetméternyi új iroda átadására lehet számítani, a trend megfordul és túlkínálatba csap át, ami az üresedési ráta növekedését okozza majd - áll az elemzésben.

A Spenót-ház a legnagyobb idei falat

A legnagyobb idei irodbérleti megállapodás a még át sem adott Roosevelt téri egykori állami irodaházhoz kötődik. A Colliers tanulmánya szerint a német BHG már majdnem befejezte az épület teljes felújítását és a 28,800 négyzetméteres ház közel 40 százalékát 10 évre előre bérbe adta az E.ON Hungária csoportnak 21 eurós havi négyzetméterenkétni bérleti díjért.