Jenő
-3 °C
6 °C

Járai leszólta a konvergenciaprogramot

2006.09.25. 17:00
A jegybank monetáris tanácsa továbbra is szeretné elérni a 3 százalékos inflációt, ehhez az államháztartási és a külső egyensúlynak is javulnia kell. Járai Zsigmond, az MNB elnöke hétfőn ismét kritizálta a konvergenciaprogramot, míg az immár 7,75%-os kamatszintről úgy vélekedett, az a mostani helyzetben megfelelő. Elemzők szerint idén még lehet emelés. Vagy mégsem - ugyanis van, aki szerint már most is túl szigorú a monetáris politika.

A jegybanki alapkamat mértéke a mostani állapotokat tekintve megfelelő, "ma ez egy jó kamatszint" - mondta a monetáris tanács hétfői döntését követően Járai Zsigmond. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor hozzátette, nem biztos abban, hogy ez a kamatszint - jelesül a 7,75% - már elegendő a 2008 végére kitűzött 3 százalékos inflációs cél eléréséhez.

Erősödik az inflációs nyomás

A jegybank augusztusban közzétett, frissített inflációs jelentése szerint a fogyasztói árak növekedése 2007-ben elérheti az éves 7 százalékot, míg 2008 végére 4 százalék alá süllyedhet. Az inflációs pályát azonban az MNB elemzői még az augusztusi kamatdöntést megelőző, azaz 6,75 százalékos kamatpályával számolták, az akkori és a mostani emelés és így a keddtől érvényes 7,75 százalékos kamat már közelebb viheti a gazdaságpolitikai pályát 3 százalékos inflációhoz.

A monetáris tanács közleménye is kitért arra, hogy az inflációs nyomás erősödik, míg Járai arra hívta fel a figyelmet, hogy a június óta bekövetkezett, összességében 1,75 százalékpontos emelés ellenére a forint árfolyama lényegében nem erősödött. Az mt ülésén a tagok többsége a 0,5 százalékpontos emelésre voksolt, de voltak, akik csak 0,25 százalékponttal szigorítottak volna - árulta el Járai. A nagyobb emelést indokolták elemzők szerint a politikai bizonytalanságok is.

Három százalék kell 2008-ra

A jegybank elnöke nemcsak abban bizonytalan, hogy a 2008-as célt elérik-e ezzel a kamatszinttel, hanem abban is, hogy a piac hogyan reagálja le a döntést. A monetáris tanács közleménye is kiemelte, hogy az elmúlt időszakban "megemelkedett a magyarországi befektetésektől elvárt kockázati prémium".


Járai szerint az utóbbi hetekben megnőtt a konvergenciaprogram elfogadásának kockázata

Az első reakciók kedvezőek voltak, ám a feltörekvő piacokról érkező kedvezőtlen hírek hatására a forint erősödése megtorpant délutánra. Az euró ára 274 forint közelébe csökkent három órakor a reggeli 277 forint fölötti árról, de később visszaemelkedett 275,50 forint környékére.

Konvergenciaprogram: "Nem jó, nem jó irányba megy"

A szeptember 1-jén benyújtott végleges konvergenciaprogramról is elmondta a véleményét Járai - hozzátéve, hogy arról hivatalosan nem tárgyaltak hétfőn. Azt mondta: az utóbbi hetekben megnőtt a konvergenciaprogram elfogadásának kockázata. Szerinte elsősorban ez a magyarázata a kockázati prémium emelkedésének.

Az MNB elnöke okként elsősorban a program társadalmi támogatottságának csökkenését említette, de hozzátette: a terv "merész és jelentős" deficitcsökkentést irányoz elő. Hasonlóra utal egyébként az Európai Bizottság múlt héten kiszivárgott véleménye is, amely lényegében újabb féléves haladékkot ad a kormánynak azzal, hogy áprilisig kér konkrét, a deficitcsökkentést alátámasztó lépéseket és intézkedéseket.

A belpolitikai válság sem tesz jót az MNB-elnök szerint a konvergenciatervnek. Mint mondta, az eddig napvilágott látott véleményekből úgy tűnik, a piac szerint a miniszterelnök esetleges távozása átmenetileg "nehezítené a konvergenciaprogram megvalósítását, az államháztartási egyensúly javítását". Járai szavai arra is utaltak, hogy ezt nem is bánná, mivel úgy fogalmazott: "más tervek is létezhetnének... többször is elmondtam, hogy a konvergenciaprogram nem jó, nem jó irányba megy".

Túl magas a kamat?

Az elemzők eltérően vélekedtek a további kamatpályáról. A jegybank hivatalos indoklására hivatkozva a legtöbben további emeléseket várnak még az év végéig, és általános az a vélekedés, hogy a kisebb kamatemelést most is csak egy-két mt-tag javasolta.

Ugyanakkor Lars Christensen Danske Bank-os szakértő ehhez még azt teszi hozzá a portfolio.hu-nak nyilatkozva, hogy amennyiben a kormánynak sikerül véghezvinnie fiskális megszorításait, lehetséges, hogy a mai volt az utolsó emelés ebben a ciklusban. Még tovább megy Anders Svendsen, a skandináv Nordea elemzője, aki szerint az MNB monetáris politikája már így is túl szigorú, és ennek köszönhetően a gazdaságban a vártnál nagyobb visszaesés tapasztalható jövőre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?