Mátyás
-6 °C
1 °C

Járai: szívrohamhoz közeledünk

2006.03.09. 15:45
"A magyar kamatfelár szűkül, és kérdéses, hogy ez a helyzet meddig tartható fenn" - jelentette ki a Bloombergnak Járai Zsigmond a forint tegnapi gyengülése után, de még úgy, hogy akkor nem tudta, szerda estére átmenetileg a 259 forintot is eléri egy euró ára.
Járai a Bloombergnek még szerda délután 2-3 óra között (azaz a nagyobb forintgyengülés előtt) adott nyilatkozatot, mely csütörtökön kora délután jelent meg. Ebben úgy fogalmazott, hogy "a magyar gazdaság a szívrohamhoz közeledik, még minden működik a testben, de mélyen belül a problémák halmozódnak". "A magyar kamatfelár szűkül, és kérdéses, hogy ez a helyzet meddig tartható fenn" - jegyezte meg Járai. "Még egy darabig finanszírozhatjuk (a magas hiányunkat), de a piac hirtelen elfordulhat Magyarországtól, és nem finanszíroz tovább" - tette hozzá.

A Monetáris Tanács március 20-án tartja következő rendes kamatmeghatározó ülését. Szeptember óta 6 százalékon áll az irányadó ráta. A kamatdöntésekkor a közleményekben a jegybank rendre felhívta a még kedvező globális pénz- és tőkepiaci folyamatok esetleges megváltozásának lehetőségére a figyelmet.

Járai szerint különösen kedvezőtlen, hogy az esetleges magyarországi tőkekivonás egy magas és romló képet mutató államháztartási hiánnyal párosul. A jegybank elnöke jelezte: nem számolnak a nemzetközi környezet javulásával, emellett úgy tűnik, hogy a magyar makrogazdasági helyzet kissé még rosszabbá is válhat. "Egy hiteles hiánycsökkentési pálya megnyithatja az utat a további kamatcsökkentések előtt, ennek ellenkezője azonban kamatemeléshez vezethet " - figyelmeztetett Járai. Szerinte az államháztartási hiány idén a GDP 9 százaléka környékére emelkedhet a kormányzati 6.1 százalékos céllal szemben a választási ígérgetési hadjáratból kiindulva.

A jegybank elnöke ismét hangsúlyozta az átfogó államháztartási modernizáció szükségességét, egy hiteles pálya mellett, amely még mindig kedvezőbb, mint ha a piac kényszeríti ezt ki. Ez utóbbi vélekedése szerint nullára, vagy esetleg az alá is csökkentheti a gazdasági növekedés ütemét.

Piaci sáveltolás

A reggeli 258.50 körüli nyitást követően látványos erősödésnek indult a forint az euróval szemben, a jegyzések 256.50-ig süllyedtek (körülbelül 0.7 százalékos erősödés). Csütörtök délután ismét 257 felett kereskedtek a két devizával. A régióban hasonló mozgásokat mutatnak a devizák. A zloty a 3.90 körüli nyitást követően 3.8650-ig szaladt (szintén 0.7 százalék körüli erősödés).

Elképzelhető, hogy a forintnál az eddig jellemző 250-255 között kereskedési sáv áttevődött 255-260 közé. Ami pedig eddig támasz-szintnek számított a magyar fizetőeszköz szempontjából (256.50 környéke), az most ellenállássá vált (talán nem véletlen, hogy ma már nem tudott ez alá visszaerősödni a forint). Tegnap 259.10-ig szaladtak fel a jegyzések, ez a szint az esetleges újabb gyengülés során pszichológiailag fontos lehet, majd következhet a 260.