Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jövőre nagyobb lesz az áfaszigor

2005.12.29. 08:43
Jövőre az új adórendszer miatt jelentősen csökken az állam bevétele, ugyanakkor nő a szigor is.

Az adórendszer 2006-os változásai nyomán a GDP arányában 1,6 százalékponttal, 36,3 százalékra csökken az államháztartás adó- és járulékbevétele - mondta Katona Tamás, a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára. A 330 milliárdos bevételkiesést jelentő tehercsökkenéstől a szaktárca többek között az adómorál javulását várja, amelynek érdekében az adó- és a vámhatóság részéről is hathatós közreműködést várnak.

Kiemelten kezelik

Az adó-ellenőrzési irányelvet ugyan csak február 20-án köteles közzétenni a szakminiszter, ám már most is tudható, hogy kiemelten kezelik jövőre a foglalkoztatással összefüggő esetleges jogsértéseket, az áfafizetési fegyelem teljesülését, valamint tovább szigorodik a jövedéki ellenőrzés - elsősorban az adóraktáraknál, a dohánytermékeknél és az üzemanyagoknál.

Ma egymillió állampolgár fizeti adó- és járulékterheit minimálbér után. A PM szerint lényegesen kevesebben vannak azok, aki valójában minimálbérből élnek, a makroadatok ezt mutatják - véli Katona.

A hatósági ellenőrök munkáját a közeljövőben elkészülő ágazati jövedelmezőségi mutatók segíthetik, amelyeket az APEH a 2003-2004-es adatok, valamint szakmai szervezetek standardjai alapján állít össze.

Szempontok

A jelenlegi munkafázisban a mutató nevezőjében a nettó árbevétel, számlálójában pedig az eredmény szerepel majd - mondta Karácsony Imréné helyettes államtitkár, aki szerint a cégek jövedelmezőségének és az arányszámnak az egyezősége csupán egy lesz a hatóság által alkalmazott tucatnyi kockázatelemzési szempontból.

Körültekintőbb kontroll lesz a regisztrációs adónál is. A jelenlegi rendszerben - az igazolás hamisításával - könnyen előfordulhat, hogy az adó megfizetése nélkül helyeznek forgalomba egy használt járművet. Jövőre havi rendszerességgel szolgáltatnak adatot a regisztrációs adót beszedő vám- és pénzügyőrségnek az okmányirodák, vagyis a kontroll valószínűleg 2006-ban is csak utólagos lesz, de az ideinél rendszeresebb.