Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Harmincmilliós bírság a Jogobella gyártójának

2005.01.10. 15:49
Harmincmillió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Zott Kft.-t, mert megtévesztette a fogyasztókat. A hivatal szerint a cég Jogobella néven joghurtot és joghurtos italt is árult.
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tárgyaláson kívül hozott határozatában 30 millió forint megfizetésére kötelezte a Zott Hungária Kft-t. A vállalkozás 2002 júliusától forgalmazza a korábban más cégek által értékesített "Jogobella" joghurt termékeket.

Különböző Jogobellák

Ezen időponttól hozta forgalomba a növényi zsír felhasználásával készült "Jogobella" joghurt alapú gyümölcsdesszert elnevezésű termék különböző változatait is. A "Jogobella" joghurtok és a (joghurtnak nem minősülő) "Jogobella" joghurt alapú gyümölcsdesszertek a 2002., a 2003. és a 2004. évben azonos megnevezéssel ("Jogobella"), azonos grafikai elemeket tartalmazó csomagolásban kerültek forgalomba. Ez a magatartás azonban a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A Versenytanács megállapította azt is, a vállalkozás a 2003. és a 2004. évben a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal is, amikor a "Jogobella" termékek joghurt jellegét hangsúlyozó televíziós reklámok nem adtak arról tájékoztatást, hogy azonos csomagolásban különböző termékek, joghurtok és joghurtnak nem minősülő joghurt alapú gyümölcsdesszertek kerülnek forgalmazásra. A televíziós reklám azt az üzenetet közvetítette a fogyasztók felé, hogy "Jogobella" név alatt, a reklámokból is ismert csomagolásban joghurtot vásárolhatnak.

A bírság összegének megállapítása során a Versenytanács tekintettel volt egyebek között arra is, hogy a 2003. és a 2004. évben két ügyben már elmarasztalták a Zott Hungária Kft.-t a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított reklámtevékenysége miatt.