Az állam részt vállal a benzin árának emelkedésből

2004.05.17. 21:14
Az Országgyűlés hétfőn módosította a jövedéki törvényt az üzemanyagár mérséklése érdekében. A törvénymódosítást 193 igen, ellenszavazat nélkül és 51 tartózkodással fogadta el a ház. A döntés értelmében a kabinet két forinttal csökkenti az üzemanyagok adóterhét, amennyiben két egymást követő hétfőn a 95-ös benzin ára a 250, a dízelolajé a 225 forintot meghaladja.
Az árak tekintetében a gazdasági tárca piaci figyelőszolgálata által hétfőnként Brüsszelnek kötelezően jelentett árszintet tekintik irányadónak: a felmérés a kiskereskedelmi forgalomban szereplő árakat az egyes cégek forgalmával súlyozva veszi figyelembe. Ez alapján egyébiránt már a múlt héten 250 forint fölé kúszott az átlagár, miközben a hivatalos MOL-ár "csak" 248,50 fillér volt.

Automatikusan emelnek és csökkentenek

Az árhatár túllépése esetén a kormány öt napon belül köteles 1,60 forinttal csökkenteni a jelenleg 103,50 forintos jövedéki adót: mivel az áfa a jövedéki adót is terheli, az 1,60 forintos csökkentés a fogyasztói árban két forinttal érvényesül. Az árhatár felett minden további öt forintos benzinár emelés esetén további 1-1 forinttal csökkentik az adóterheket, ez például a 260 forintos ár esetleges elérése esetén mínusz 4 forintot jelentene.

Hasonló automatizmus érvényesül akkor is, ha a piaci árak csökkenésnek indulnak: visszafelé - a már meglépett adócsökkentés hatását is figyelembe véve - a 248 forintos, illetve a 223 forintos átlagár elérésekor áll vissza a jövedéki adó szintje a jelenlegi mértékre.

Tállai András fideszes képviselő a szavazás előtti vitában úgy vélekedett, hogy a törvényjavaslat nem jelent tehercsökkenést a lakosság és a vállalkozók számára. Az ellenzéki képviselő pártja nevében arra tett javaslatot, hogy a benzin árát 250 forinton fagyassza be a kabinet.