Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Alkudhatunk a kamatból lakáshitelnél

2008.05.09. 10:17
A bankfiók nem piactér, nincs helye alkudozásnak – gondolják sokan teljesen jogosan, ennek ellenére azonban aki elég ügyes, annak könnyen lehet, hogy nem kell megfizetnie a teljes meghirdetett kamatot a jelzáloghitelre, a bank ugyanis "egyedi esetekben" adhat további kedvezményt. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, ugyanis ha megfelelően manőverezünk, akkor könnyen átcsúszhat a kérelmünk az egyedi kategóriába és máris súlyos milliókat spórolhatunk egy teljesen átlagosnak számító hitelen.

A hitelajánlatokat reklámok alapján böngészők számára talán megdöbbentően hangzik, hogy akad olyan bank Magyarországon, mely a meghirdetetthez képest komoly kamatkedvezményt ad jelzáloghitel-felvevő ügyfeleinek, amennyiben azok igényt tartanak erre. A valóságban persze alig tud valaki erről a lehetőségről, így meglehetősen ritka, hogy egy ügyfél pont az erre alkalmas bankba betévedve kiharcolja magának az alacsonyabb kamatot, pedig lehetősége lenne rá.

Az esélyt az teremti meg, hogy a standard hitelügyletek mellett léteznek úgynevezett egyedi elbírálás alá eső ügyek is, melyek esetén a kamat meghatározása a fiókvezető hatáskörébe tartozik. A gyakorlatban aki kedvezményt kér, az máris egyedi elbírálás alá esik és ennek megfelelően kaphat is. Amennyiben valaki önmaga száll harcba a megfelelő bankkal az alacsonyabb kamatért, akkor nagyságrendileg 0,5 százalékpontos kedvezményre számíthat a futamidő egészére. Bár ez az érték első látásra nem tűnik túl magasnak, egy 20-25 éves törlesztési periódus alatt már komoly megtakarítást jelent. Számolni azonban ráérünk később, az igazán élelmesek ugyanis ezen kedvezmény akár négyszeresét is kiharcolhatják.

Mennyit lehet megspórolni?

Tízmillió forintos hitelösszeg, svájci frank alapon történő felvételénél a példánkban szereplő 25 éves futamidő egészére 1 százalékpontos kedvezményt kaphatunk. (Az első hat hónapban egyébként is akciós kamat ketyeg, a kiharcolt kedvezmény tehát a hetedik hónaptól jelent érezhető megtakarítást.) A teljes futamidő alatt ebben az esetben 1,6 millió forinttal több marad a zsebünkben, mintha kedvezmény nélkül vettük volna fel a hitelt.

Magasabb hitelösszeg esetén még ennél is nagyobb a differencia, mivel a bank ekkor magasabb kedvezményt adhat: 20 millió forintnál akár a 2 százalékpontos kamatkedvezmény is elérhető, ami 25 éves futamidő alatt összesen 6,4 millió forintos megtakarítást eredményez.

Mit kér cserébe a bank?

A tetemes megtakarítást eredményező kedvezményt a bank csak jövedelemigazolásos konstrukciónál tudja nyújtani, abban az esetben ha a törlesztőrészlet nem haladja meg a nettó jövedelem 40 százalékát. (Ez annyit jelent, hogy egy 10 milliós hitelhez, 1 százalékpont kedvezménnyel nagyságrendileg havi nettó 170 ezer forintot kell tudni igazolni.)

A szóban forgó bank a kedvezményért cserébe elvárja, hogy a jövedelem az ott vezetett folyószámlára érkezzen és két csoportos beszedési megbízást is adjon az ügyfél. Egykeresős család esetén kötelező életbiztosítást is előír a bank, egyéb esetekben azonban eltekint ettől.

A független, ingyenes pénzügyi tanácsadással, hitel-, befektetés- és biztosításközvetítéssel foglalkozó Portfolio Money az Index.hu tulajdonosának érdekeltségei közé tartozik.