Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem emelkednek az áruhitel-kamatok

2004.01.13. 08:42
Az év utolsó két hónapjában a piacvezető áruhitelező cégek 25 százalékkal teljesítették túl 2002. évi kihelyezéseiket, aminek következtében az üzletág bővülése meghaladta a húsz százalékot.
Minden eddiginél jobb karácsonyi szezont tudhatnak maguk mögött az áruhitelezésben érdekelt társaságok, noha eleinte aggodalommal szemlélték az eseményeket. Tavaly ugyanis jóval korábban indult a karácsonyi ajándékokért a roham: a sokéves tapasztalatokra rácáfolva novemberben volt a legnagyobb a növekedés. Az így viszonylag magas bázishoz képest az idén lagymatag volt a novemberi forgalom, a korábbi növekedési ütemet nem tudták teljesíteni az áruhitelezők - erősítette meg lapunk kérdésére több társaság is.

Vártnál több hitelfelvétel

Az október 23-i hosszú hétvége forgalma ugyan biztató idénykezdetet sejtetett, ám ezt követően nem sikerült még megközelíteni sem a 2002. novemberi forgalmat - nyilatkozta Bíró Gyula. A Credigen Bank vezérigazgatója szerint ugyanakkor decemberben nagyot arattak: míg az átfésült üzleti terv a 2002. decemberi egymilliárdos forgalomnál kisebb volument irányzott elő 2003 utolsó hónapjára, a kihelyezések a bázisév adatait több mint tíz százalékkal felülmúlták, több mint 1,1 milliárd volt a teljesítmény.

A viszonylag gyenge november után a bevezetett általános kamatcsökkentésnek és az Aura kártya birtokosainak felkínált külön áruhitel-lehetőségnek köszönhetően kiváló hónapot zárt a Magyar Cetelem. Mint azt Lendvai János vezérigazgató elmondta: a vártnál jóval erősebb decembernek köszönhetően az év végén kihelyezett áruvásárlási hitelállományuk meghaladta a hétmilliárd forintot, ami több mint 25 százalékos emelkedés a 2002. év november-decemberi 5,6 milliárdos kihelyezéshez képest.

Hasonló módon, 25 százalékkal növekedett az év utolsó két hónapjában a Budapest Bank forgalma is: Juhász Szabolcs értékesítési vezető tájékoztatása szerint kihelyezéseik - a hitelkártya-forgalommal együtt - meghaladták a 6 milliárd forintot, szemben az előző év 4,8 milliárd forintos eredményével.

Nem emelnek a kamaton

A két piacvezető társaság egyaránt úgy nyilatkozott, hogy éves bővülésük meghaladta a húsz százalékot. Ez a Budapest Bank esetében 17,5 milliárd körüli áruhitel- és további egymilliárdos hitelkártya-kihelyezést takar, míg a Cetelemnél a hitelállomány 35 milliárd forint körül alakulhat. A piaci szereplők egyöntetű véleménye szerint ugyanakkor a húsz százalék feletti piaci bővülés ideje 2003-mal lejárt: a prognózisok a fogyasztási javak iránti kereslet visszaesésével számolnak.

S bár Lendvai János szerint az előző évi lakáshitelboom következtében az új lakások berendezése vélhetően az idén generál majd többletforgalmat, a kormányzati megszorító intézkedések miatt vélhetően óvatosabb lesz a lakosság, amelynek ugyanakkor eladósodottsági mutatója jóval alacsonyabb, mint egy átlagos nyugat-európai ország polgáráé.

A makrogazdasági elbizonytalanodás aggodalmat kelt a lakosságban, s bár Juhász Szabolcs szerint ennek lehetne olyan aspektusa is, hogy tartózkodnak az egyösszegű komoly kifizetésektől és inkább a részletfizetést preferálják, a szakember inkább arra számít, hogy az ügyfelek megfontoltabban élnek majd a hitellehetőségekkel.

A visszafogottabb kereslet miatt ugyanakkor az áruhitelező cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy kamataikban érvényesítsék a tavaly június óta 600 bázisponttal dráguló forrásszerzési költségeiket. Épp ezért a piac összes társasága ma még a korábbi - amúgy nem alacsony - kamaton kínálja termékeit, sőt az OTP Bankban például ez az egyetlen hitelfajta, ahol nem változott a kamat.