Emőke
-4 °C
9 °C

Könnyen kijátszható a kamatadó

2005.09.21. 08:03
A kamatadót könnyen kijátszhatják az ügyfelek - vélik a bankárok. Jelenleg ugyanis a betéteket összesítő, bankrendszer szintű adatbázis nem létezik, és adatvédelmi okokból sem tartják valószínűnek, hogy ilyen kialakítására a közeli jövőben sor kerülne. Emlékeztettek arra, hogy a pénzintézeteknek a pozitív adóslista ügyében sem sikerült előrelépést elérniük.

A kamatadó kellemetlen következménye lehet viszont - tudtuk meg Ferencz Ivántól, a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Rt. vezető jogtanácsosától -, hogy megnő a kiutalásig tartó megtakarítási idő a lakástakarékok azon ügyfelei esetében, akiknél a kamatjövedelem 50 ezer forint fölött alakul, s a lakástakaréknak le kellene vonnia a kamatból az adót.

Átalakítja a spórolást?

A jogtanácsos nem csak ezért tartja hibának a kamatadó lakástakarékokra való kiterjesztését. Érvei szerint a lakástakarékok az öngondoskodás eszközei, a betéti kamat szintje pedig itt erősen nyomott (jelenleg évi 3 százalék) annak érdekében, hogy az általuk nyújtott lakáshitel előre rögzített kamata is alacsony maradhasson. A kamatadó bevezetése kedvezőtlen hatással lesz a lakossági betétállományra, így átrendezheti a lakosság megtakarítási szokásait - mondták a CIB Banknál. Hozzátették azonban, hogy a jegybanki alapkamat, illetve a nominális kamatszint elmúlt egy évben tapasztalt jelentős csökkenése már megindította ezt a folyamatot (ennek egyik jelensége a befektetési jegyek ugrásszerűen növekvő népszerűsége), a kamatadó negatív hatásait tehát nem lenne célszerű eltúlozni.

A bank szerint várhatóan csupán a kedvezőbb adózási feltételeket biztosító termékek, így a biztosítások, önkéntes pénztárak irányába történik majd további átcsoportosítás, illetve pénzügyi innovációk, termékfejlesztések nyomán új, korábban nem értékesített lakossági termékek is megjelenhetnek. A HVB Banknál bíznak abban, hogy a befektetési alapok, hasonlóan a legtöbb európai országhoz, jelentős adózási kedvezményt kapnak majd 2007-től. Az államnak ugyanis - hangsúlyozták - érdeke a lakosság hosszú távú öngondoskodó magatartásának kialakulása és az ezt támogató kollektív megtakarítási formák segítése.

1,2-1,5 milliótól fizetünk kamatadót

Szabó Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese kifejtette: a lakossági forintok bankbetétekből egyéb alternatív befektetési formák felé áramlása akkor is folytatódna, ha nem lenne kamatadó. A kamatadóval egyidejűleg bevezetett árfolyamnyereség-adó pedig egyfajta "versenysemlegességet" jelent a különböző befektetési formák között - rögzítette a vezérigazgató-helyettes. Kalkulációk szerint egyébként 1,2-1,5 millió forint lesz majd az a betétösszeg, amelynél belép a kamatadó. 2007-ben ugyanis 3-5 százalékos betéti kamatszintre lehet számítani.

Azt, hogy körülbelül hány betétest érinthet ez az intézkedés, senki sem tudja megbecsülni (főként a jövőre nézve nem). Elvben ugyanis - mondta a Raiffeisen vezérigazgató-helyettese - meg lehet azt tenni, hogy valaki a betétjét szétaprózza negyven bank között. Ferencz Iván úgy véli, hogy ügyfeleik többségének összes, lakástakarékkal együtt vett kamatjövedelme nemigen éri el az évi 50 ezer forintot. Azoknak pedig, akik csupán lakáscélú megtakarításukból jutnak kamatjövedelemhez, szinte egyáltalán nem kell tartaniuk az adótól - legalábbis annak jelenleg ismert formájában.