Piroska
-2 °C
5 °C

Az ingyenhitel a karácsonyi sláger

2005.12.12. 10:55
Az áruhitellel foglalkozó bankok speciális karácsonyi akciókkal készültek az idei karácsonyra. Az év végi akciók egy része nem is valódi hitel, inkább fizetési könnyítés - vagyis a vásárló most viszi el a kinézett terméket, és néhány hónap múlva fizeti ki az árát. Legnépszerűbbek az ingyenhitelek.
Karácsony előtt a vásárlók az átlagos havi költéshez képest 20 százalékkal hagynak többet a kasszáknál. Tavaly az év utolsó hónapjaiban 228 milliárd forintot költöttünk, szemben az átlagos 183 milliárdos havi költéssel. Persze a bevásárlási lázat nem csak a bevásárlóközpontok, hipermarketek is generálják, csatlakoztak hozzájuk a hitelintézetek is. Az Index által megkérdezett bankok karácsonyi akciókkal készültek a szezonra.

A Credigen Banknál tavaly az egész éves hitelösszeg húsz százalékát vették fel az utolsó két hónapban. Az OTP Banknál az idén az éves hitelkihelyezés 40, a Budapest Banknál 35 százalékát várják november-decemberben. A Magyar Cetelem Banknál a hitelfelvevők száma novemberben másfélszeresére nőtt, decemberben pedig várhatóan megduplázódik. Összességében a bank 100 ezer ügylet finanszírozását tervezi - nyilatkozta az Indexnek Lendvai János, a bank kereskedelmi igazgatója.

Halasztott és ingyenhitelek

A Magyar Cetelem Bank kétféle karácsonyi hitelkonstrukciót kínál. Az egyik a kamatmentes halaszott hitel, itt a havi részletek fizetését csak két hónappal a vásárlás után kell elkezdeni, havi kezelési költség megfizetése mellett. Nagyobb, kétszázezer forint feletti vásárlásoknál szintén később kell megkezdeni a törlesztést, de itt alacsonyabb a kezelési költség. A THM (teljes hiteldíj mutató) mindkét esetben 20 százalék feletti. A pénzintézet akciós jelleggel néhány kiemelt partnernél nulla százalékos THM-es hitelt is nyújt.

A Credigen Bank is két konstrukciót alakított ki a karácsonyi időszakra: az egyik halasztott, kedvező kamatozású, kezelési költség nélküli hitel. Ezt akár saját erő befizetése nélkül is felvehetik a vásárlók. A másik ötvözi a nulla százalékú THM-es hitelt és a halasztott konstrukciót: három hónap múlva kell megkezdeni a törlesztést, de akkor ki lehet fizetni egyben is - ez utóbbi esetben nem kell kamatot és kezelési költséget fizetni. A Budapest Banknál hasonló akciók vannak, itt azonban a nagyobb hiteleknél öt hónapos a türelmi idő. Az OTP Banknál is van halasztott konstrukció, itt is három hónap múlva kell megkezdeni a résztelek fizetését (ha az első részlet esedékessége előtt kifizetjük a teljes összeget, az kamat és díjmentes). Létezik a banknál egy olyan konstrukció, melynél egyszeri 10 százalékos kezelési költséget kell kifizetni, a futamidő 10 hónapos.

Tévére átlag százezret

Valamennyi banktól azt a választ kaptuk, hogy a vásárlók körében a halasztott hitelkonstrukciók és természetesen az ingyenhitelek a legkedveltebbek. Lendvai János szerint azért, mert a karácsonyi kiadások így nem egyszerre terhelik a családokat. Ha az egész évet nézzük, akkor egyértelműen az ingyenhitel a legnépszerűbb.

Az átlagos hitelösszeg a Magyar Cetelem Banknál 95 ezer forint, de az idén a bank nagyobb hitelösszeget ajánlott fel a rendesen fizető ügyfeleknek, így az átlagos hitelösszeg 100 ezer forint fölé emelkedik. Az OTP Banknál áruhitelnél átlagosan 100 ezer forintot vettek fel, a Credigennél tavalyi adatot tudtak mondani, akkor átlagosan 80 ezer forintot vettek fel.

Mint tavaly, az idén is szórakoztató elektronikai termékekre veszik fel a hitelt a fogyasztók. Keresettek a plazma és LCD televíziók, dvd-lejátszók és felvevők, házimozi rendszerek és elektromos konyhai berendezések. A karácsonyi szezon természetesen már javában tart, a bankoknál november közepe óta folyamatosan emelkedik a hitelkérelmek száma.