Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kockázat a lakásárak csökkenése

2004.09.16. 07:56
Ha az ingatlanalapú hitelre vásárolt lakások ára lezuhan, akkor kevesebb lesz a fedezet, mint maga a tartozás, ami nagyobb kockázatot jelent, mint a devizahitelek árfolyamrizikója. A forintalapú lakáshitelek havi növekedésének az üteme már a nulla felé közelít, a csökkenés ez év közepétől indult meg.
A hitel és a hitelbiztosítéki érték (hb) arányának változása jelenthet kockázatot a lakáshitelek terén - jelentette ki Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. vezérigazgatója az Erste Bankkal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint ugyanis egy ingatlanár-zuhanás felborítja a hitel/hb arányt, s kialakulhat olyan helyzet is, amikor kevesebb a hitel mögött álló fedezet, mint a maga a tartozás. Bankárok szerint ez a kockázat nagyobb, mint a devizahitelek kamat- és árfolyamrizikója.

Nulla felé

A forintalapú lakáshitelek havi növekedésének az üteme már a nulla felé közelít, a csökkenés ez év közepétől indult meg - igaz, még így is havi húszmilliárd forinttal nő az állomány. Ezzel szemben tavaly évközben a havi bővülés üteme még jóval öt százalék felett volt - akkor ez egyes hónapokban meghaladta a hetvenmilliárd forintot is.

A forinthitelek visszaesésével a devizahitelek ez év közepétől jelentős bővülést produkáltak, a havi növekedési ütem az év eleji nulláról negyven százalék fölé emelkedett. Ez azonban csak havi nyolc-tizenkétmilliárd forintot tesz ki.

A devizaalapú lakáshitelezésben nagy a tolongás a magas kamatmarzsok miatt, az euróalapú hitelekben a legnagyobb szereplő az Erste, a Porsche Bank és az MKB. Az Erste egyébként tegnaptól vezette be lakás-takarékpénztári szerződéssel kombinált, halasztott tőketörlesztésű devizaalapú lakáshitelét. A nem euróalapú hitelekben a Raiffeisen, a K&H, a Porsche Bank és a CIB a meghatározó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!