Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Csak a kötelező nyugdíjjárulék kedvezménye szűnik meg

2003.07.22. 10:50
A kormány bejelentett adószigorításairól szóló hírek indokolatlan riadalmat okoztak a nyugdíjpénztáraknál. A kedvezmények közül ugyanis csak a kötelezően fizetett járuléké szűnik meg - írja a Népszabadság.
A lap információi szerint a kormány adószigorításai között nincs szó sem az önkéntes pénztárakba befizetett tagdíjak után járó, sem a magánnyugdíjpénztárakba a kötelező tagdíjon felüli befizetés utáni adókedvezmény megvonásáról. Az adókedvezményt csak a kötelezően fizetett nyugdíjjáruléktól vonná meg a kabinet.

Az öngondoskodást támogatják

Az öngondoskodást 1994-től - amióta lehetőség van önkéntes nyugdíjpénztárak, majd egészség- és önsegélyező pénztárak alapítására - valamennyi kormány adókedvezményekkel "honorálja". A pénztártagok a jelenlegi szabályozás alapján 330 ezer, illetve 430 ezer forintig visszaigényelhetik a személyi jövedelemadó harminc százalékát.

Az év első negyedében az önkéntes nyugdíjpénztárak 1,2 millió tagjának vagyona már megközelítette a 400 milliárd forintot. Az egészségpénztárak 170 ezer tagot, az önsegélyező pénztárak pedig ebben az időszakban 90 ezer tagot számláltak.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez hasonló módon kedvezményezi a szabályozás azt is, ha egy magánpénztári tag vagy a munkáltatója úgy dönt, hogy tíz százalékra kiegészíti az idén hétszázalékos, jövőre várhatóan nyolcszázalékos kötelező tagdíjat.

A tagdíj-kiegészítés harminc százalékát tehát a munkavállaló jóváírhatja adójából, a munkaadó pedig költségként számolhatja el azt az összeget, amellyel az alkalmazott pénztári tagságát támogatja. Ez után az összeg után így nem kell járulékot fizetnie. Ha a munkáltató a támogatás mellett dönt, azt minden magánpénztártag dolgozójának meg kell adnia.

A kedvezmény ellenére sem gyakori a tagdíj kiegészítése

A kedvezmények dacára nem nagyon gyakori a tagdíj-kiegészítés, olvasható a Népszabadságban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén 3-4 százalékára becsülték ennek összegét a teljes magánpénztári tagdíjbevételből.

Az ING-NN magánpénztári ágánál ezt a lehetőséget most éppen azzal remélik vonzóbbá tenni, hogy egy 300 ezer forint értékű kockázati biztosítást kapcsoltak hozzá. Mint Borza Gábor ügyvezető igazgató a napilapnak elmondta, a tagdíjaknak alig két százalékát teszi ki a kötelező részen felüli befizetés. Jelenleg a 375 ezer tagból mintegy tízezer ember egészíti ki - saját befizetés vagy munkáltatói támogatás révén - a kötelező tagdíjat.

Hasonló a helyzet az MKB magánnyugdíjpénztáránál is. Lehoczky László ügyvezető igazgató a Népszabadságot úgy tájékoztatta, hogy nagyjából ezer tag él a lehetőséggel az összesen mintegy 24 ezerből. Tapasztalataik alapján, azok, akik saját zsebükből növelik meg tagdíjbefizetésüket, általában közelebb vannak a nyugdíjhoz, és a kétpilléres nyugdíjrendszerbe történt átlépéskor számításba vették az adókedvezményes befizetés lehetőségét is.