Emőke
-4 °C
9 °C

Az MNB többségbe kerül a Kelerben

2004.05.28. 10:54
Az MNB szóvivője a Figyelőnek elmondta, hogy a jegybank megállapodott a tőzsde új tulajdonosaival, a BÁT-tól megvásárlandó 5 százalékos Keler-részesedéssel a jegybank többségbe kerül a magyar elszámolóházban.
Egy héttel a tőzsde tulajdoni szerkezetének alapvető átalakítása után úgy tűnik, a BÉT és a BÁT 25-25, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 százalékos tulajdonában lévő Keler Rt. tulajdoni arányai is megváltoznak, ha nem is ugyanúgy, mint a tőzsdéké. Az MNB - amely egy a másik két Keler-részvényes által elszántan vitatott elővételi jogra hivatkozva megakadályozta a márciusi BÁT-BÉT üzletet (amivel közvetve maga is előidézőjévé vált a tőzsdék tulajdonosváltásának) - a HVG értesülése szerint arra készül, hogy pénteken átutalja a Keler 16,67 százalékának vételárát a BÁT-nak. A BÉT 2887 millió forintért vette volna meg a 25 százalékot, a csomag kétharmada tehát ezen az árfolyamon 1925 milliárd forintot érne.

Az ügylet szépséghibája, hogy a BÁT és a BÉT időközben - az MNB lépése miatt - elállt az üzlettől, így az eladó aligha fogadja el a jegybanktól a vételárat. A történet akár hosszú pereskedéssel is folytatódhatna (a BÉT-BÁT szerződés - amint az a BÉT közgyűlésén kiderült - a Tőkepiaci Választott Bíróság illetékességét mondja ki), ha nem lennének utalások egy másfajta végkifejletre. A Figyelő csütörtöki, a tőzsdei tulajdonosváltásról szóló cikke idézi Missura Gábort, a jegybank szóvivőjét, aki elmondta a lapnak: az MNB megállapodást kötött a tőzsde új tulajdonosaival arról, hogy az MNB 5 százalékos részvénycsomagot vesz meg a BÁT-tól.

A jegybank így kialakuló 55 százalékos többsége már minden fontos döntéshez elegendő. A Keler sorsát eldöntő háttérmegállapodás a jelek szerint ugyanolyan csendben köttetett, mint a BÉT-BÁT részvények eladása. Minden bizonnyal napokon belül kiderül, hogy a két egymásnak ellentmondó információból melyik a valós, az MNB 16,67 százalékot vesz meg úgy, hogy az eladó nem akar semmit sem eladni, vagy beéri a kisebb, de biztosabb 5 százalékos pakettel.