Gyárfás
16 °C
29 °C

Mindenre kevesebbet költünk

2008.03.12. 13:12
A háztartások napi fogyasztási cikk költései 2007-ben - az élelmiszerinflációt figyelembe véve - relatíve csökkentek. A fogyasztói kereslet a tavalyi évben az alacsonyabb árfekvésû termékek, a sajátmárkás árucikkek felé tolódott újra és a hipermarket, valamint a diszkont csatorna értékalapú piaci részarányának növekedését hozta. A mintegy 300 milliárd forintos értéket képviselõ elektronikai cikkek és adathordozók piacán fõ szezonként számon tartott karácsony forgalma 2007-ben elmaradt a megelõzõ év november-decemberében mért eredményektõl.

A GfK Hungária Piackutató Intézet Kereskedelmi Analízisek 2007 tanulmánya fõbb megállapításainak egyike az, hogy bár a háztartások napi fogyasztási cikk költései növekedtek, éves szinten e növekedés aránya mindössze 6,7 százalék volt összevetve a KSH által közzétett 11,5 százalékos élelmiszerinflációval. Ez nem mást jelent, mint, hogy az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) forgalomban relatív visszaesés volt érzékelhetõ, mindazonáltal a háztartások által vásárolt mennyiség több kategória esetében csökkent.

A tanulmány adatai szerint a fogyasztói piac az ezredforduló óta fokozatosan az alacsonyabb árfekvésû sajátmárkás termékek felé mozdul. A 2007. évben sem szakadt meg ez a folyamat, hiszen a sajátmárkás termékek értékalapú piaci részaránya tovább emelkedett, és immáron az FMCG-összbeszerzés mintegy negyede (24 százalék) ebbõl a körbõl származott.

Nõnek a hipermarketek

A modern kereskedelmi csatornák a tavalyi évben tovább erõsödtek és immáron a hazai napi fogyasztási cikk forgalom több mint kétharmadát adják. A hipermarketek és a diszkontok forgalomalapú piaci részaránya a 2006. évhez képest újra nõtt. A hipermarketek erõsödését fõleg a vásárlási intenzitás növekedése okozza, sikeréhez kisebb részben a konkurens csatornáktól megszerzett forgalom járult hozzá. Igaz, hogy szinte minden csatornától tudott nyerni - legtöbbet a kisbolt-láncoktól -, ám a szupermarket csatorna számottevõ forgalmat hódított el tõle.

A szupermarketek piaci részesedése 2007-ben önmagában nem változott a megelõzõ évhez képest - továbbra is 15 százalék -, viszont ez azt jelenti, hogy egy egyre növekvõ értékforgalmat realizáló piacon arányosan ugyanakkora növekedést ért el a csatorna. Növekvõ értékforgalma fõként a versenytársaktól elnyert forgalomból származik, a csatornában mért vásárlói intenzitás viszont az elvártnál lényegesen kisebb mértékben nõtt. A szupermarketek a drogériák kivételével minden csatornától forgalmat tudtak elhódítani, legtöbbet a hipermarketektõl és a kisbolt-láncoktól.

A diszkont csatornában, a hipermarketekhez hasonlóan, a vásárlási intenzitás növekedése okozza a piaci részesedés 2007. évben mért növekedését, azaz a vásárlók átlagosan nagyobb értéket költöttek tavaly a csatornában, mint 2006-ban. Versenynyeresége szinte teljes mértékben a kisbolt-láncoktól származik - tehát ennek a csatornának a kárára tudott leginkább teret hódítani.

Kevesebb tartós cikket veszünk

A tartós fogyasztási cikkek piacán a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területe 56 árucsoport forgalmának alakulását kíséri folyamatosan figyelemmel. Az adatok alapján elmondható, hogy az elektronikai készülékek és adathordozók piaca 2007-ben közel 300 milliárdos forgalmat tett ki, amelybõl legnagyobb részben a háztartási nagygépek, a televíziózás és videózás körébe tartozó árucsoportok, illetve a számítástechnikai termékek szegmensébe sorolható termékcsoportok részesültek.

A szórakoztató elektronikai és fotó termékeket összefogó úgynevezett barna áruk szegmensét és a fehér árukat megvizsgálva látszik, hogy a 2007. év karácsonya értékesítési szempontból nem érte el a 2006. év karácsonyakor mért szintet. A barna áruk forgalma mintegy 0,4 százalékkal, a már augusztus óta stagnáló fehér áruk forgalma azonban 5,6 százalékkal maradt el 2007 decemberében az egy évvel korábbi szezonban realizált forgalomtól. Az egyes piacok általában véve éves szinten stagnáltak, vagy enyhén növekedtek.

A háztartási kisgépek esetében legszembetûnõbb az értékbeli növekedés, amit az vezetõ márkák piaci helyzetének javulása, illetve a magasabb kategóriájú termékek piacának bõvülése magyaráz.

A 2007. évben leginkább a laptopok, digitális fényképezõgépek, monitorok, autónavigációk, LCD- és plazma TV-k, mosogatógépek, elektromos fogkefék, borotvák, epilátorok, hajformázók, hajnyírók, kávéfõzõk jelentették a legkeresettebb árucsoportokat. Ezen árucsoportok együttes forgalma az éves értékbeni forgalom 44,1 százalékát adják.