Hedvig
6 °C
15 °C

Nincs több autókölcsön a K&H-tól

2008.12.11. 11:20
Megszűnik a lakossági gépjármű-finanszírozás, erősödik az általános eszköz finanszírozás és a flottakezelés a K&H Lízingnél. A szolgáltatás megszűnése miatt dolgozókat bocsátanak el. Lehet, hogy nem ők az egyetlenek, akik erre kényszerülnek.

A K&H Bank úgy döntött, hogy átszervezi lízing tevékenységét, befejezi a lakossági gépjárműfinanszírozási tevékenységet, miközben tovább erősíti a tehergépjármű-, gép-, berendezés-, valamint a flottafinanszírozási és -kezelési szolgáltatásokat.

Új lakossági gépjárműfinanszírozási igényeket a K&H Lízing a jövőben nem fogad el, de a már meglévő szerződésekben az ügyfelei irányába vállalt kötelezettségeinek eleget tesz.

A szolgáltatási kör átalakítása a foglalkoztatás szintjére is hatással lesz, a K&H Lízing a törvényi szabályozásoknak megfelelően elkezdi a tárgyalásokat az érdekképviseleti partnerekkel a leépítésekről.

A gépjármű-finanszírozók már régóta nehéz helyzetben vannak, az óriási verseny miatt olcsóbban voltak kénytelenek adni hiteleiket, és az utóbbi időben sokat lazultak a hitelezési feltételek. Ezen kívül jelentõsen nőtt a finanszírozási csalások száma, és romlott az ügyfelek fizetőképessége.

Erre jött rá a pénzügyi válság, ezzel együtt a devizaforrások jelentős szűkülése. Egyre kevesebben vásárolnak autót, egyre kevesebben vesznek fel hitelt új autó vásárlására. A cégek egymás után fogják a közeljövőben ügyfeleikre hárítani a költségeket, így a lízing meg fog drágulni.

A gépjárműlízingnél jelentősen átalakul a finanszírozás: elképzelhető a kockázatosabb devizakölcsönök átmeneti visszaszorulása vagy megszüntetése. Szigorodni fog a hitelbírálat, magasabban lesznek a kezdőrészletek, növekednek a kamatok. Ezek alapján várhatóan el fog tűnni a gépjármű-finanszírozási piacról az alacsony kezdőrészletes, hosszú futamidejű, illetve az 1-2-3 évig csak kamatfizetést kérő konstrukció.

A fentiek miatt elképzelhető, hogy nem a K&H Lízing lesz az egyetlen, mely megszünteti a lakossági autófinanszírozást.